Японец и британец с Нобелова награда за медицина

Японец и британец с Нобелова награда за медицина
Шиниа Яманака (вляво) от Япония и Джон Б. Гърдън (вдясно) от Великобритания спечелиха Нобелова награда за медицина за изследването си за стволовите клетки. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Учени от Япония и Великобритания спечелиха Нобелова награда за медицина за изследването си за стволовите клетки.

Шиниа Яманака от Япония и Джон Б. Гърдън от Великобритания бяха удостоени с престижната награда за „откритието, че зрели клетки могат да бъдат препрограмирани, така че да станат плурипоненти“, уточни журито на Нобеловия комитет.

Чрез препрограмирането на човешки клетки „учените създадоха нови възможности за изследване на заболявания и развиване на методи за диагноза и терапия“, съобщи Нобеловият комитет.

Гърдън в момента работи в Института Гърдън в Кеймбридж, а Яманака е професор в университета в Киото, Япония.

Миналата година Нобеловата награда за медицина беше присъдена на Брус Бойтлер от САЩ, Жюл Хофман от Люксембург и Ралф Щейнман от Канада за революционните им изследвания в областта на имунната система.

С обявяването на Нобеловата награда за физиология или медицина бе поставено началото на 111-ата Нобелова седмица, която завършва на 15 октомври с огласяването на Нобеловия лауреат за икономика.

По желание на откривателя на динамита Алфред Нобел (1833–1896) наградите, носещи неговото име, са за най-важните открития в областта на физиката, химията, физиологията или медицината, за забележителни литературни постижения, за дейност в интерес на световния мир, припомня БТА.

Присъждат се от комисии, излъчвани от Шведската кралска академия на науките - за физика и химия; от Каролинския медицинско-хирургически институт в Стокхолм - за физиология или медицина; от Шведската академия по литература - за литература, а петчленен комитет, избран от норвежкия парламент, присъжда наградата за укрепване на мира.

През 1968 г. е учредена Нобелова награда и за икономически науки, финансирана от шведската национална банка.

Първата Нобелова награда е връчена в Сен Тропе през 1901 г. - пет години след смъртта на Алфред Нобел.

Церемониите в Стокхолм и Осло, на които отличените получават наградите си, по традиция се насрочват на 10 декември, годишнината от смъртта на Нобел.

Всяка награда може да бъде присъдена най-много на трима номинирани. Тя се състои от златен медал, диплом и парична сума.

Въпреки че престижът на Нобеловите награди остава непроменен, тази година финансовата премия е намалена с 20% до 1,2 млн. долара.

#Япония #Великобритания #Нобелова награда за медицина #стволови клетки #Нобелови награди #Алфред Нобел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници