Здравният министър се примири за ДДС върху лекарствата

Здравният министър се примири за ДДС върху лекарствата
В средата на август между Десислава Атанасова и Симеон Дянков се разрази своеобразен задочен спор за ДДС върху лекарствата, в който в крайна сметка надделя финансовият министър. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова се отказа от идеята за диференцирана ДДС ставка върху лекарствата, за която многократно настояваше.

„ДДС за лекарствата остава същото, няма да има диференцирана ставка“, заяви тя, цитирана от Информационна агенция „Фокус“.

В средата на август между Десислава Атанасова и финансовия министър Симеон Дянков се разрази своеобразен задочен спор за ДДС, като тя неколкократно застана зад идеята, а той непоклатимо отсече, че диференциран ДДС няма да бъде въведен в никой сектор.

В понеделник Десислава Атанасова обясни, че одитът на Сметната палата за цените на лекарствата предстои да бъде гледан в Народното събрание.

Една от препоръките на одита е към Министерския съвет и е във връзка с намаляването на ДДС за лекарствата, обясни министърът.

„И аз имах такава идея, но при разчети, направени в Министерството на финансите, се оказа, че не е възможно за Бюджет 2013. Да се надяваме, че за Бюджет 2014 това би могло да стане“, добави Десислава Атанасова.

Още в началото на септември заместник-министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че категоричната позиция на Министерството на финансите е, че свалянето на ДДС за лекарствата няма да стане. Премиерът Бойко Борисов също се обяви против промяната.

На въпрос дали има яснота колко ще са парите за здравеопазване за следващата година Десислава Атанасова отговори, че това ще стане ясно на правителственото заседание в сряда, когато ще бъде гледан Законът за бюджета.

„Поискала съм допълнително 20 млн. лв. – допълнителни средства за Фонд за лечение на деца, средства за субсидиране на общинските болници в планинските и в труднодостъпни райони, както и за капиталови разходи“, уточни здравният министър.

#Десислава Атанасова #министър на здравеопазването #ДДС #Симеон Дянков #Министър на финансите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници