ЕС налага „масирани и тежки” санкции на Русия

ЕС налага „масирани и тежки” санкции на Русия
A A+ A++ A

Европейските лидери приеха пакет от санкции срещу Русия в 5 ключови области - финансовия, енергийния, транспортния сектор, контрол върху износа, забрана за износ на финанси и визова политика. Това каза след продължилото до късно през нощта заседание председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Президентът Путин избра да върне войната в Европа и в момента сме свидетели на пълномащабна интервенция в Украйна“, каза Фон дер Лайен. „Ние ще държим Кремъл отговорен за това“, бе категорична тя. За финансовите санкции тя поясни, че с тях се орязва достъпа на Русия до най-важните капиталови пазари.

„На прицел са 70 на сто от руския банков пазар, както и ключови държавни фирми, в т.ч. в сферата на отбраната. Тези санкции ще увеличат разходите по заемите на Русия, ще повишат инфлацията и постепенно ще подкопаят руската индустриална база. На прицел е и руският елит, чиито депозити пречупваме, така че повече да не могат да крият парите си в данъчния европейски рай”.

„Нашата забрана за износ ще удари нефта, като направи невъзможно за Русия да усъвършенства своите нефтени рафинерии, които ѝ донесоха приход от 24 млрд. евро през 2019-та година“, каза още тя.

В санкциите влиза и забрана за износ на всякакви самолети, както и части и оборудване за тях за руските авиолинии. Това ще удари по ключови сектори от икономиката и свързаността, тъй като 3/4 от руските самолети са построени в ЕС, САЩ и Канада. Ограничава се достъпът до ключови технологии като полупроводници, а дипломатите и бизнесът вече няма да имат привилегирован достъп до ЕС, пише БНР. 

На този етап руските кредитни институции няма да бъдат изключвани от международната платежна системата SWIFT. Според германския канцлер Олаф Шолц някои санкции трябва да останат в арсенала на Европейския съюз за по-късен етап.

На влизане белгийският премиер Александър де Кроо каза, че трябват санкции, които не лаят, а хапят, и поясни, че те трябва да засегнат предимно военнопромишления комплекс на страната, както и нейния елит. Премиерът на Словения Янез Янша заяви, че много добре влиза в положението на украинците, тъй като неговата страна е била в подобна ситуация.

„Не мисля, че Путин е човек, с когото може да се преговаря”, каза премиерът на Финландия Сана Марин. Тя заяви, че вероятно ще има мигранти, с които трябва да покажем солидарност.

#ЕС #Русия #война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници