Как се носи раница, за да не причини заболявания на детето?

Как се носи раница, за да не причини заболявания на детето?
A A+ A++ A

Училищната възраст е период на интензивен растеж и развитие за децата. Днес се налага учениците да носят все по-тежки и обемни учебници и принадлежности всеки ден. Ако добавим и спортен екип, товарът на детето за деня става сериозен.

Вземайки предвид, че днешните деца се ръководят и от модата в избора на раница и не могат да преценят дали съответната раница ще им осигури необходимия комфорт, трябва като родители да обърнем внимание на редица обстоятелства, които могат да бъдат опасни за здравето на детето или тийнейджъра.

Ето какво е важно да следим и какво трябва да знаят децата ни за раницата, за да растат здрави:

  • Винаги носете раницата с презрамки през двете рамена. Носенето на раницата само на едното рамо, особено при по-тежък товар в нея, предполага разпъване на мускулите, а може също да промени извивката на гръбначния стълб.
  • Стегнете презрамките така, че раницата да е близо до тялото. Модерно напоследък е раницата да се носи ниско и дори опряна в тазовите кости. По този начин тежестта й се поема неправилно разпределена между гръбнака и таза, което води до създаване на механично напрежение. По инструкции на специалистите дъното на раницата трябва да достига на 5-6 см от горния ръб на таза.
  • Вземете само най-необходимото. Раницата не бива да тежи повече от 20% от тежестта на ученика.
  • Разпределете правилно предметите. Сложете по-тежките учебници и принадлежности по-близо до центъра на раницата.
  • Оставяйте раницата или разтоварвайте част от учебниците винаги когато има възможност. Добре е, когато в училището има лични шкафчета, където учениците да оставят част от нещата си и да не ги носят през целия ден, но за съжаление не е практика в масовите училища.
  • Навеждайте се, приклякайки с двете колена. Не се навеждайте напред, когато носите тежка раница, защото така натоварвате кръста.
  • Не пренебрегвайте появата на болки в кръста или гърба. Болката е признак за проблем и е най-добре да обърнете внимание и да се консултирате с вашия лекар, за да предотвратите заболяване.
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници