Детско списание в Тунис учи как се приготвя коктейл „Молотов”

Детско списание в Тунис учи как се приготвя коктейл „Молотов”
Публикацията можеше да не предизвика толкова широк отзвук, ако не бяха последните събития в Тунис и други страни от арабския свят. Снимка: m.b.dk
A A+ A++ A

Туниското министерство по въпросите на жените внесе в съда иск срещу местното детско списание „Кавс кузах“ („Дъга“), поместило в новия си брой рецепта за приготвяне и упътване за употреба на коктейли „Молотов“.

Това съобщи в понеделник агенция „Тунис африк прес“ (ТАП), предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Ведомството изрази опасения, че публикацията не само подлага на риск живота на децата, но също така „подбужда към използване на коктейли „Молотов“ при вандалски или терористични акции“.

Статията, поместена в рубриката „Кътче за знания“, съдържа следните сведения:

„Коктейлът „Молотов“ е запалително оръжие, саморъчна направа, което се състои от стъклено шише и парцал, свит на фитил, потопен в запалителна течност (масло, спирт, бензин). Наречен е така от финландски войници по време на Втората световна война в чест на Вячеслав Молотов, външен министър на Съветския съюз през периода на „зимната война“ (съветско-финландската война от 1939-1940 г. – бел. на ИТАР-ТАСС)“.

„Устройството се запалва и се хвърля към противника. При попадение то се строшава на парчета и поразява целта“, обяснява детското списание.

Приложена е рисунка, за да бъде текстът по-добре възприет от младите любознателни умове, уточнява агенцията, цитирана от Дарик.

Публикацията можеше да не предизвика толкова широк отзвук, ако не бяха последните събития в Тунис и други страни от арабския свят, включително атаките срещу американски дипломатически мисии и многобройните протести поради качения в Интернет филм „Невинността на мюсюлманите“.

Масовите протестни изяви в Тунис често приключват със сблъсъци с полицията, по време на които срещу силите на реда активно се използват коктейли „Молотов“, напомня ИТАР-ТАСС.

#Невинноста на мюсюлманите #Съветския съюз #Втората световна война #коктейл „Молотов“ #Тунис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници