За сефте в арабския свят! Жена ще бъде премиер на Тунис

За сефте в арабския свят! Жена ще бъде премиер на Тунис
A A+ A++ A

Историческо за целия арабски свят! За първи в историята Тунис ще има жена за премиер. Найла Буден Ромдан беше натоварена от президента Каис Саид да състави правителство, след като през юли държавният глава отстрани премиера Хишам Машиши след демонстрации в редица големи градове, участниците в които поискаха разпускане на парламента, смяна на политическия режим и преследване на отговорните за влошаването на епидемията и социално-икономическото състояние на ситуацията в републиката.

Партия "Ан-Нахда", чийто лидер Рашид Гануши е председател на тунизийския парламент, определи решенията на президента за противоконституционни.

Според телевизионния канал „Ал Арабия“ членовете на кабинета начело с премиера Найла Буден Ромдан са положили клетва пред държавния глава. Усман Геранди е запазил поста на тунизийски външен министър.

63-годишната Найла Ромдан е професор по геология и преподава в Националното инженерно училище на Тунис и в университета "Ал-Манар". Била е министър на образованието през 2011 г.

Тя е първата жена премиер не само на Тунис, но и изобщо в арабския свят.

#Тунис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници