Подготовката на гръдните зърна за кърмене започва преди раждането

Подготовката на гръдните зърна за кърмене започва преди раждането
A A+ A++ A

За всяка млада майка първите дни и дори първите няколко седмици са труден период на адаптация към кърменето.

За повечето здрави бебета да сучат, е естествен вроден рефлекс и независимо дали са по-лакоми, или по-спокойни, те бързо се ориентират да захващат с уста и да засмукват гръдното зърно, за да се хранят.

За майката захапването и засмукването на гръдното зърно е болезнено при неподготвени гръдни зърна. След неколкократно кърмене зърната стават извънредно чувствителни, дори болезнени, и се разраняват (образуват се рагади). Това се дължи, от една страна, на адаптационните промени, свързани със започването на лактацията, а от друга страна – на механичното дразнене при сучене и изцеждане.

За да бъде възможно най-плавно започването на кърменето, е необходимо подготовката на майката да започне преди раждането. Важно е да се подчертае, че гърдите НЕ бива да се изстискват и зърната НЕ бива да се дразнят механично през последните месеци на бременността. Това може да е причина за маточни контракции и преждевременно започване на раждането.

Подготовката на зърната и профилактиката на рагади е добре да започне през 8-ия месец на бременността. Бъдещата майка може да използва предназначен за гръдни зърна или друг крем, който да подхранва кожата, да я поддържа еластична и гладка. Грижата е важна да продължи без прекъсване през първите седмици и дори месеци след раждането.

Най-добре е да предотвратите разраняването на гръдните зърна и образуването на рагади. Веднъж разранени, гръдните зърна стават силно болезнени и кърменето се затруднява.

Подходящо е през първите седмици да се редува кърмене от едната гърда в определен час и от другата на следващото кърмене, като така се осигурява по-продължителен покой и по-щадящ режим за гръдните зърна.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници