България е последна по разходи за здравеопазване, по данни на „Евростат“

България е последна по разходи за здравеопазване, по данни на „Евростат“
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

България е на последно място по разходи за здравеопазване на глава от населението, сочат данни на „Евростат" и Световната здравна организация.

Според последните данни на европейската статистическа служба България има най-ниския процент от БВП, отделян за здравеопазване, в сравнение с останалите страни в ЕС – едва 4 на сто, предаде БНР.

По разчети на Министерство на финансите в проектобюджета за 2013 г.  парите за здравеопазване няма да се увеличат чувствително, информира пък „Инвестор".

Проектобюджетът предвижда разходите в сектор „Здравеопазване" да бъдат в размер на 3.3 млрд. лева, или 4.1% от БВП, което е 10.9% от общите разходи на държавата. През 2012 г. заложените разходи за здраве бяха общо 3.2 млрд. лева.

Експерти алармираха, че по отношение психичното здраве на българската нация нещата са драстично влошени в геометрична прогресия, тъй като разходите за психиатрична помощ са около 2 на сто от общите разходи за здравеопазване, предаде БТА.

Преди дни министърът на здравеопазването Десислава Атанасова съобщи, че ще поиска около 20 млн. лева повече в бюджета на Министерството на здравеопазването за 2013 г.

„Поискала съм допълнителни средства за Фонд за лечение на деца, средства за субсидиране на общинските болници в планинските и в труднодостъпни райони, както и за капиталови разходи", уточни тогава тя.

Във вторник бюджет 2013 г. ще бъде обсъден от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

#България #разходи #здравеопазване #данни #„Евростат“ #Световна здравна организация #Десислава Атанасова #министър на здравеопазването #лекарства #бюджет #Национален съвет за тристранно сътрудничество #ЕС #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници