Камерън готов на референдум за ЕС

Камерън готов на референдум за ЕС
Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Референдум за отношенията между Великобритания и Европейския съюз би представлявал най-логичното решение за изковаването на нов договор с ЕС, заяви британският министър-председател Дейвид Камерън.

Това той направи преди началото на конгреса на неговата Консервативна партия, който се открива във вторник в Бирмингам, цитира го Би Би Си, на която се позова bTVВ.

„Европа се променя. Еврозоната ще се интегрира, ще започнат да действат повече заедно и смятам, че това е правилното решение за тях – необходимо е, ако искат да спасят единната валута“, коментира британският премиер.

„Но смятам също така, че това отваря възможността за Великобритания да получи ново и по-добро споразумение с Европа, и съм решен да направим всичко възможно този въпрос да бъде поставен преди следващите избори, за да имаме ново споразумение и след това да потърсим одобрение на това споразумение“, подчертава Камерън.

„Когато достигнем до нов договор, това ще изисква ново допитване или посредством референдум, или по време на парламентарните избори. Истината е, че един референдум представлява най-смисленият, най-чистият и най-ясен начин това да бъде направено“, заявява британският премиер, без да уточнява конкретна дата за подобно допитване.

Макар открито защитавайки принадлежността на Великобритания към Европейския съюз, Дейвид Камерън е изправен пред засилващ се натиск от страна на дясното крило на неговата партия, което настоява този въпрос да бъде подложен на национален референдум, коментира агенция Ройтерс.

Британският премиер също така не уточнява как ще бъде формулиран въпросът към неговите съграждани в случай на референдум.

Международните наблюдатели припомнят, че в предишни изказвания Дейвид Камерън е заявявал, че изключва възможността да се допита до избирателите дали желаят страната им да остане част от ЕС.

#Дейвид Камерън #премиер на Великобритания #Европейския съюз #ЕС #Великобритания #Бирмингам #еврозона #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници