7 часа с торба на главата държали руснаците кмета на Мелитопол

7 часа с торба на главата държали руснаците кмета на Мелитопол
A A+ A++ A

На 11 март руските войски, които превзеха Мелитопол, отвлякоха Иван Фьодоров, 33-годишния кмет на града. Фьодоров прекара почти 6 дни в плен и накрая бе освободен при размяна с 9 руски военнопленници. Пред тв "Настоящее время" Фьодоров разказа подробности как е прекарал дните в плен, пише "Сега".

Той обясни, че размяната се е състояла трудно. Имало е всъщност 2 опита. Първият е бил на 14 март, возили си го 7 часа в кола нанякъде, но накрая руснаците са съобщили, че размяната не се е състояла и са го върнали обратно в ареста. Фьодоров е бил затворен в полицейския арест в Мелитопол. Втория път - на 16 март, размяната се е състояла. Пленените руснаци са били младежи на 18-19 години, "но се въздържам да ги нарека деца, все пак те са дошли в Украйна, за да убиват", казва Фьодоров. За пленничеството той споделя, че е било доста тежко. "Повярвайте, не беше леко. Возиха ме 7 часа с торба на главата и постоянно ми внушаваха, че украинците не се интересуват от мен" , разказва той.

Не са го били, но са му оказвали психологически тормоз. Той бил сам в килията почти 6 денонощия, разпитван от 7-8 военни с автомати. От съседните килии са се чували викове на измъчвани хора. Фьодоров обяснява, че руснаците затварят там граждани на Мелитопол, за които смятат, че са диверсанти. Шестте дни са минали в разпити, с виковете на измъчваните в съседните килии. Карали са Фьодоров да подпише документи, че подава оставка. Той уточни, че тези документи нямат никаква юридическа стойност. "Тези хора са неграмотни. Не знаят какво е законодателството ни - не знаят, че кметът подава оставка пред общинския съвет и съветниците я гласуват", обяснява Фьодоров.  Той предполага, че не са посмели да измъчват и него, защото около отвличането му се вдигна световен шум. 

Когато руснаците отвлякоха Фьодоров, инсталираха нов кмет - Галина Данилченко. Според Фьодоров  "тя си подписа смъртната присъда. Сигурен съм, че Украйна ще възстанови своята държавност и тогава Данилченко няма да избяга от наказателно преследване. Като не изключвам руските спецслужби да я убият преди това. Затова казвам, че тя подписа смъртната си присъда". 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници