Хроника на войната: 19.3.2022

Хроника на войната: 19.3.2022
A A+ A++ A

⚡️Състоянието на украинската икономика в момента, данните са от заместник-ръководителя на Националната банка на Украйна Сергей Николайчук:
30% от украинските предприятия напълно спряха дейността си, 45% намалиха производството. Тоест, икономиката е потънала с малко по-малко от 50%. Резервите на Националната банка на Украйна сега са по-високи, отколкото преди войната - благодарение на финансовата помощ от ЕС, Международния валутен фонд и Световната банка. Ако войната се проточи и сеитбената кампания в Украйна се провали, световните цени на важни видове храни (по-специално зърно) ще се увеличат с 40-50% през годината.

⚡️ Генералният секретар на ООН предупреди за  „ураган от глад“ и срив на световната хранителна система, заради войната в Украйна;

⚡️ Руското министерство на отбраната обяви първото използване на хиперзвукови ракети в Украйна;

 ⚡️СНИМКА Руските блокпостове проверяват всички мъже за татуировки по тялото. Хора с изрисувани свастики се арестуват на място. 

⚡️Лукашенко: Русия и Беларус не са просто съюзини, това е едно цяло в икономиката и военната сфера.

⚡️Вече няма железопътна комуникация между Беларус и Украйна

⚡️Британският премиер Борис Джонсън каза, че би било грешка да се нормализират отношенията с руския президент Владимир Путин след събитията в Украйна. „Да се ​​опитаме да нормализираме отношенията с Путин след това, както направихме през 2014 г., би било да направим същата грешка отново“.

⚡️Северна Македония отмени безвизовия режим с Русия

⚡️Освен в Сърбия и Сирия, акция в подкрепа на руската "спецоперация" се проведе и в Ереван, Армения.

⚡️САЩ обмислят да изключат Русия от GPS, каза Рогозин. Той смята, че това не бива да  "напряга" руските потребители, тъй като те могат да ползват руската GLONASS

⚡️ Тежък смог над Киев заради пожари. Замърсеността на въздуха е рекордна.

⚡️ Зеленски призова за "незабавни" и "смислени" преговори за мир и сигурност с Москва. Президентът каза, че това е единственият шанс на Русия да ограничи щетите от своите "грешки" след нейното нахлуване. „Време е да се срещнем, време е да поговорим, време е да възстановим териториалната цялост и справедливостта за Украйна. В противен случай загубите на Русия ще бъдат такива, че ще й трябват няколко поколения, за да се възстанови“, допълва Зеленски.

⚡️Двама бивши президенти на САЩ - демократът Бил Клинтън и републиканецът Джордж У. Буш - посетиха украинска църква в Чикаго, демонстрирайки по този начин подкрепата си за Украйна.

⚡️Генералният секретар на ООН заяви, че е разтревожен от поскъпването на всичко.

⚡️ Преговорите между Украйна и Руската федерация може да продължат няколко седмици, въпреки някои промени в хода на преговорния процес - това заяви членът на украинския преговорен екип  Михаил Подоляк в интервю за Bloomberg TV.

⚡️ Американският конвертоплан V-22 Osprey се разби в Северна Норвегия по време на учението на НАТО "Студен отговор", обяви Пентагонът.

⚡️ Макрон пак се чу с Путин.

⚡️Властите на Италия конфискуваха комплекс от сгради на остров Сардиния, собственост на милиардера Алексей Мордашов, съобщи BBC. 

СНИМКА⚡️Колона автомобили с бежанци, напуска Мариупол. Снимка от сателит.

⚡️В Мариупол битките се водят вече в централната част на града. Голяма част от батальона Азов се е окрепил в завода "Азовсталь". За деблокада на града не може да става дума, най-близките ни части са на 120 км. от Мариупол, признава Арестович, съветник на президента Зеленски.

⚡️Ръководителят на делегацията на Руската федерация Медински заяви впечатленията си от преговорите с Украйна: 
- Неутралният статут на Украйна и невлизането й в НАТО са теми, по които страните са доближили максимално своите преговорни позиции; Обсъждат се гаранции за Украйна в случай на неприсъединяване към НАТО; по отношение на "демилитаризацията" страните са "някъде по средата"; най-трудният въпрос на преговорите между Русия и Украйна е "денацификацията"; Преди да говорим за срещата между Путин и Зеленски, се нуждаем от текста на споразумението.

⚡️СНИМКА Зависимост на африканските страни от вноса на пшеница от Русия/червено/ и от Украйна /в синьо/
⚡️На фона на енергийната криза белгийските власти решиха да отложат затварянето на ядрените реактори за 10 години

⚡️Украинските военни правят трети отбранителен кръг на Киев, заявява Александър Грузевич, заместник-началник на щаба на Командването на Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна. На десния бряг на Днепър, руснаците са спрени на 70 км от града.

 

СНИМКА ⚡️Руски танк, съветско знаме

 

 

СНИМКА⚡️Заради зачестилите саботажи, в Беларус специални части ще охраняват железопътните релси. Специалните части на вътрешните войски ще започнат да охраняват релсите и инфраструктурата на БелЖД в регионите Гомел и Брест. Патрулите ще бъдат в цивилни дрехи, но с оръжие, уоки-токита и GPS тракери.

Източник: "Сега"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници