ЕК препоръчва ЕС да преговаря с Македония за членство

ЕК препоръчва ЕС да преговаря с Македония за членство
Европейската комисия ще препоръча започване на преговори за присъединяване на Македония, според доклада за напредъка на балканската страна по пътя й към членство в ЕС. Снимка: infoglobi.com
A A+ A++ A

Европейската комисия ще препоръча започване на преговори за присъединяване на Македония, според доклада за напредъка на балканската страна по пътя й към членство в ЕС, който ще бъде публикуван в сряда.

В същото време ЕК ще поиска спора за името между властите в Скопие и Атина да бъде разрешен в първата фаза в предприсъединителните преговори, предаде БГНЕС, позовавайки се на радио „Свободна Европа".

„ЕК смята, че преговорите трябва да започнат веднага, а проблемът с името да бъде решен в началната фаза на предприсъединителните преговори и това да бъде едно от условията за продължаване на преговорите," съобщават дипломатически източници от Брюксел.

Според европейските дипломати по този начин те искат да подчертаят, че спорът за името е съществен въпрос, който трябва да бъде решен в самото начало.

„С една дума ЕК смята, че спорът с името трябва да бъде решен без никакво отлагане," се казва още в информацията на радио Свободна Европа.

Спорът за името датира от отделянето на Република Македония от бивша Югославия през 1991 г. заради същото наименование на област в Северна Гърция.

Заради този неразрешен спор Гърция блокира участието на Македония в редица международни организации, както и преговорите й за членство в ЕС и НАТО.

„Започването на преговори за членство на Македония в ЕС е абсолютно необходим процес, който ще консолидира реформите в страната," се уточнява още в доклада цитиран от дипломатически източници в Брюксел.

Препоръката в доклада на ЕК, който ще бъде разпространен в сряда, е четвъртата за започване на преговори.

Македония получи статут на страна кандидат през 2005 г. През 2009 г., 2010 г. и 2011 г. ЕК препоръча започване на преговори.

Поради спора с името Гърция през пролетта на 2008 г. Атина блокира членството на Македония в НАТО по време на срещата на върха в Букурещ.

#ЕК #Македония #членство #ЕС #преговори за членство в ЕС #спор за името #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници