Британската министърка Мей не искала специални визи за България

Британската министърка Мей не искала специални визи за България
Заместник-министърът на външните работи Иван Найденов се срещна с временно управляващата посолството на Великобритания Катрин Барбър по повод интервюто на британския вътрешен министър Тереза Мей. Снимка: МВнР
A A+ A++ A

Вътрешният министър на Великобритания Тереза Мей не е споменавала България и Румъния при представянето на идеята за въвеждане на визов контрол срещу наплива от имигранти от някои държави от ЕС пред лондонския вестник „Сънди таймс".

Временно управляващата посолството на Великобритания Катрин Барбър увери, че Лонон не обмисля да въведе специален визов режим за гражданите на България след 2013 г., съобщиха от МВнР.

Изказването на Тереза Мей е било свързано със Стратегическия преглед на отношенията на страната с ЕС, който е предвиден да приключи през 2014 г., преди парламентарните избори в страната.

„Дотогава ограниченията за работа на българи и румънци ще са отпаднали," отбеляза британският дипломат на среща със заместник-министъра на външните работи Иван Найденов.

Поводът за разговора между двамата е бил скорошното изказване на министъра на вътрешните работи на Великобритания Тереза Мей за възможно въвеждане на допълнителен контрол на границите, интерпретирано в медиите като мярка за ограничаване на потока от граждани на Румъния и България.

„Подобно изказване на висш британски държавен представител подронва устоите на Европейския съюз, където свободата на придвижване е една от четирите основни свободи," заяви зам.-министър Иван Найденов.

Той отбеляза също, че тази позиция не съответства на заявената от правителството на Великобритания воля за насърчаване на растежа в ЕС чрез укрепване на единния пазар.

„Споменаването на България и Румъния в такъв контекст би било неприемливо, тъй като това е знак за неравнопоставеност на една група страни-членки," подчерта още Иван Найденов, след което Катрин Барбър увери българската страна, че Тереза Мей не е споменавала България и Румъния в интервюто си, допълват от МВнР.

#Тереза Мей #министър на вътрешните работи #Великобритания #Катрин Барбър #Иван Найденов #визи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници