В Украйна крайнодесни сили връзват "диверсанти" за стълбове, бият ги и ги унижават

В Украйна крайнодесни сили връзват "диверсанти" за стълбове, бият ги и ги унижават
A A+ A++ A

Джейсън Мелановски, превод - д-р Радко Ханджиев

Снимки на хора, вързани за стълбове, бити и унижавани, се разпространиха в социалните медии през последните седмици, докато крайнодесните „бдителни“ сили вилнеят из цялата страна, която навлиза в четвъртата седмица на катастрофалната, провокирана от НАТО, война с Русия.

В няколко видеоклипа връзването и побоят на украински граждани се извършва от редовни членове на украинските въоръжени сили, което означава, че законите и гражданските права ефективно са суспендирани в страна, която се предполага, че е върхът на европейската „демокрация“ в сравнение с „тоталитарния“ Путинов режим.

Привидно жертвите на такова бдително правосъдие се представят от официалните власти като грабители, руски агенти или диверсанти. Но не се сочат никакви доказателства за тяхната вина. Често, обвиненията срещу дадено лице се променят в различни излъчвания на едно и също видео.

Шокиращите видеоклипове за това „бичуване“ широко се разпространяват в крайнодесни акаунти на социалните медии в Украйна. Сред жертвите има деца, както и членове на малцинствата синти и роми.

Освен че са увивани в найлоново фолио и връзвани за стълб, на жертвите на такова дехуманизиращо насилие редовно се смъкват гащите, за да бъдат бити впоследствие и от минувачи или членове на украинските въоръжени сили. Лицата на някои се боядисват в зелено или синьо.

Същите западни медии, които участват в яростната пропагандна кампания срещу режима на Путин и неговите „военни престъпления“, запазват мълчание за тези ужасяващи актове на насилие от страна на крайната десница в Украйна. Едно от изключенията е статия в британския Daily Mail, която обаче извинява тези насилия като оправдани и дори като хумористичен отговор срещу руската инвазия на „гордите украински цивилни“, които се борят чрез „уникални наказания“.

Този вид „бдителност“ отдавна се използва от различни крайнодесни и неонацистки групи в Украйна след подкрепения от САЩ преврат, който свали проруския президент Виктор Янукович през 2014 г. През 2018 г. в град Чернигов членове на неонацисткия батальон „Азов“ завързаха мъж на стълб за предполагаемо повреждане на мемориал, посветен на загиналите по време на протестите на Майдана през 2013-14 г.

Видеото с незаконното задържане на мъжа е качено от члена на батальон „Азов“ Александър Търнавски и показва, че мъжът остава вързан още 20 минути след пристигане на полицията. Като член на "Азов", Търнавски е известен с публикуване на расистки призиви срещу ромите, както и със снимка, на която е с вдигната ръка в нацистки поздрав.

„Бдителните“ движения официално се подкрепят от украинското правителство и са интегрирани в държавата. През 2018 г. правителството на Порошенко сформира „национална милиция“, на която възложи да патрулира улиците и да изкоренява „престъпното“ поведение. В действителност такива групи действат като политически банди, преследващи и атакуващи всеки, за когото се смята, че се противопоставя на милитаристката антируска и пронатовска ориентация на Киев.

В допълнение към „Азов“ и официално създадената „национална милиция“, неонацисткото движение „C14“ е известно с извършването на „бдителни“ действия след 2014 г., особено срещу етническите малцинства в Украйна. През 2018 г. „C14“ извърши няколко нападения над ромски лагери в цялата страна, убивайки поне един млад ромски мъж. При нападение в Киев членове на „C14“ изгониха от домовете им ромски семейства, след което ги изгориха.

В началото на февруари лидерът на неонацистката група „C14“ Йевген Карас каза публично на политически семинар, именован на украинския нацистки сътрудник Степан Бандера, че убийството на руснаци е „забавно“ и „готино“. Карас също така открито заяви, че Западът ги снабдява с оръжие именно защото неонацисти като него обичат да убиват руснаци.

Расистките атаки срещу роми, ръководени преди от „C14“, сега се извършват от украинските въоръжени сили. Последните снимки от Лвов показват ромски жени, завързани на стълб с боядисани в зелено лица. Снимките ясно показват извършителите – членовете на украинските въоръжени сили са на заден план, което доказва, че подобни атаки се извършват или директно от украински войници, или под тяхното наблюдение. Освен това, украинските въоръжени сили изрично насърчават военни престъпления, като убийството на пленени руски войници.

Неотдавна бе отвлечен и изтезаван атлет-евреин, който се противопоставя на войната. Кампанията на „бдителните“ срещу предполагаеми грабители, заподозрени като руски агенти и срещу етнически малцинства е пряко следствие от дясната милитаристична политика на украинското правителство.

След подкрепения от САЩ преврат през 2014 г., двете правителства – на бившия президент Петро Порошенко и на настоящия Владимир Зеленски, непрекъснато ограничават гражданските и демократичните права, изграждайки същевременно фашистки сили. Сега тази кампания ескалира във военно време. В неделя Зеленски забрани дейността на 11 политически партии заради предполагаемо руско сътрудничество, включително проруската опозиционна "Платформа за живот", която е втората по големина политическа партия в Украйна и има 45 места в 450-местния парламент на страната. Нито една от забранените партии не призовава за победа на Русия, нито подкрепя нахлуването, но украинската власт ги забрани без да представи доказателства за сътрудничество или саботаж. Главното им „престъпление“ по-скоро е подкрепата за договорен мир с Русия, нещо, което дясното крило на Украйна, Зеленски и неговите представители активно се опитват да предотвратят.

Официалната забрана на опозиционна политическа дейност е кулминацията на организирана политическа кампания на терор, провеждана от украинската служба за сигурност (СБУ). На 6 март СБУ арестува Михаил и Александър Кононович от украинската комунистическа младеж по обвинения в „проруски и пробелоруски възгледи“.

Кампанията за „бдителност“, която в момента се провежда в цяла Украйна, е груб отговор на политическата среда, насърчавана от империалистическите кръгове за война срещу Русия и на нейния пълномощник – правителството на Зеленски, тъй като то суспендира свободата на словото, правото на свободен процес и други демократични права.

#Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници