Рибарите у нас: Бизнесът приключи! Никой не влиза в морето, нямаме шанс срещу мините

Рибарите у нас: Бизнесът приключи! Никой не влиза в морето, нямаме шанс срещу мините
A A+ A++ A

За нас реално бизнесът приключи. Това казаха пред Нова телевизия рибари от Варна. 
 
Те споделят, че и друг път са намирали боеприпаси, но досега винаги са били стари.

Вчера бяха получени сигнали за боеприпаси край нос Галата. След оглед на хеликоптер се оказа, че става въпрос за отпадъци. Не така стояха нещата в Турция и Румъния, където се наложи сапьори да обезвреждат мини, попаднали в акваториите им.

Сериозни притеснения от ситуацията изразиха рибари. Много кораби от снощи са се прибрали на пристанищата.

„Ако за големите кораби има шанс за живота на хората, при нас няма. Ако се удари в борда, нямаме шанс. Преди 10 дни не можеха да вземат решение. Всички казваха, че това е фалшива новина. Доказа се обаче, че е истина. Реална опасност съществува. Време е държавата да вземе адекватни решения за живота и сигурността на рибарите”, заяви Емил Милев.

„Никой не смее да отплава. Прибраха се корабите. Имахме колеги, които все още вярваха, че вестта за мините от Одеса, носени от морските течения, все още вярваха, че това е фалшива новина. Излязоха в морето. Снощи се прибраха след последните новини“, добави той.

По думите му колегите му и друг път са намирали боеприпаси в морето, но досега винаги са били стари. 

„Има минни полети край Шабла и нос Галата. Почти не минава сезон, да не хванем стара мина. Това са стари мини, по дъното са. Но сега са нови мини, те плават по повърхността”, каза Милев.

„Нормално е да имаме притеснение, защото след такива информации се страхуваме. Нашият риболов е нощен. Как да се оглеждаме в тъмнината?“, попита един от рибарите. 

„Никой не знае точния брой на тези мини. Едва ли през следващите няколко месеца те ще бъдат намерени и унищожени“, добавя той.

„Никой не знае на какво разстояние от мините сме в безопасност. Някои са контактни, а други – магнитни. За нас бизнесът приключи, защото няма човек, който да си рискува живота“, каза негов колега.

#рибари #мини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници