Риболовците са готови за протести заради законопроекта за ветрогенераторите в Черно море

Риболовците са готови за протести заради законопроекта за ветрогенераторите в Черно море
A A+ A++ A

Рибарите от Северното Черноморие са готови да излязат на протести и да блокират пътища заради новия Закон за възобновяема енергия в морските пространства на България, Това каза за Радио Варна председателят на Рибарското сдружение „Черноморски изгрев“ Емил Милев. Новият закон предвижда изграждането на ветрогенератори в акваторията на Черно море, около Шабла, Каварна и Варна. Един от текстовете гласи, че морските пространства ще бъдат давани на концесия за срок от 30 години. Законът беше внесен в деловодството на Народното събрание преди дни, а негови вносители са Ивайло Мирчев, Делян Добрев, Рамадан Аталай, както и варненският депутат Калоян Икономов. Рибарите настояват да бъде организирана кръгла маса, на която да бъде обсъдено как ветрогенераторите в Черно море ще се отразят на морските обитатели, екосистемите, дънните организми, а и на риболова, каза Емил Милев.

Акваторията, където можем да работим, е много малка, а Черно море е твърде бедно - ние работим на 100 метра дълбочина, коментира Милев. Той добави, че на рибарите в Черно море са наложени редица забрани, а ветрогенераторите ще оставят "само едно петънце" за работа, посочи Емил Милев.

По думите му рибарите ще бъдат засегнати най-силно заради новия Закон за възобновяема енергия в морските пространства. Знаете, че около тези перки не се работи и ние няма да можем да риболуваме. Районът, който за нас е твърде малък, се стеснява още повече, каза още той.

Според Милев промените ще попречат на тралирането в Черно море. Това е риболовът в Черно море, категоричен е Милев.

По думите на експерта законопроектът е факт, но факт все още не е станало гласуването в пленарна зала. Всичко ли ще трябва да се решава с протести, попита реторично Емил Милев. Той е категоричен, че трябва да бъде търсено мнението на научните институти. Трябва да бъдат взети различни становища, преди да бъде приет законопроектът, каза още той.

#рибари #рибарите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници