Туризмът и рибарите скочиха срещу законопроекта за ветрогенератори в морето

Туризмът и рибарите скочиха срещу законопроекта за ветрогенератори в морето

бТВ

A A+ A++ A

Туристическият бранш е против законопроекта за изграждане на вятърни електроцентрали в морските пространства, приет на първо четене в Народното събрание, съобщи съпредседателят на Варненската туристическа камара проф. Стоян Маринов пред БТА.

Становищата на членовете на организацията бяха събрани чрез анкета, пусната в края на миналата седмица. Резултатите показват, че нито един от тях не е изразил положително отношение към законопроекта, посочи Маринов.

Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма коментира пред БНТ, че е "нарушен културният елемент на екосистемата" с изграждането на ветропарковете. По думите му този летен сезон щял да бъде застрашен, ако туристите усетят, че нещо не е така, както им е било обещано.

Рибарите също не са съгласни с така внесения Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства на страната. Около това мнение се обедини браншът по време на среща, състояла се тази сутрин във Варна, каза председателят на рибарското сдружение "Черноморски изгрев" Емил Милев.

Той уточни, че зад това становище стоят не само членовете на сдружението, но и рибари от Шабла до Бяла, както и Асоциацията на производителите на рибни продукти "БГ Фиш".

Милев коментира, че рибарите ще изчакат дебатите по законопроекта в Народното събрание, които ще се състоят на 6 февруари и за които очакват да получат покана. Следващите действия ще зависят от това дали ще бъдат взети под внимание забележките на сектора и, ако това не е така, ще се стигне до стачни действия, допълни той.

"Ако законът бъде приет в този си вид, ще бъдем ощетени. Тези ветропаркове ще са на пътя на рибата. Доказано е вече, че тези ветропаркове обръщат теченията. Готови сме за протест, ако се наложи", предупреди рибарят Красимир Петров.

Желанието на бранша е, ако се правят офшорни централи, те да бъдат много навътре в морето като в Румъния. Тяхното предложение е перките да са в 100-метрова изобата.

"В законопроекта не се посочва отстояние от брега и дълбочината, на която ще бъдат поставени перките. Рибарите настояват за дълбочина от над 100 метра, което е на 20 мили навътре в морето край Варна и на 50 мили край Калиакра. Инвеститорите няма да сложат перки на такива разстояния, защото инвестицията им ще се оскъпи", коментира варненският депутат от "Възраждане" Коста Стоянов.


#ветрогенератори #туризъм #рибари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"