Лавров: Украйна постави неприемливи условия на преговорите

Лавров: Украйна постави неприемливи условия на преговорите
A A+ A++ A

Украйна се е отказала от някои от собствените си предложения, направени на мирните преговори в Истанбул на 29 март. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров. Според Лавров Вашингтон подтиква Киев към продължаване на бойните действия.

Сергей Лавров съобщи, че вчера украинската страна е представила в преговорната група нов проект на мирно споразумение. 

„Налице е отстъпление от най-важните положения, фиксирани на срещата в Истанбул на 29 март. При това фиксирани в документ, под които стои подписът на ръководителя на украинската делегация Давид Арахамия.“

Лавров припомни, че в първоначалния проект на споразумение предложените от Киев гаранции за сигурност не обхващат Крим и Донбас.

В новия проект тази конкретна констатация отсъства. Вместо това се предлага проблемът да бъде обсъден на среща между президентите на Русия и Украйна.

„Със сигурност на следващия етап украинската страна ще поиска изтегляне на руските войски и ще постави нови предварителни условия. Тази замисъл е ясен и той е неприемлив.“

Освен това, подчерта Лавров, Украйна се е отказала от предложението си да съгласува всички военните учения с участието на чуждестранни контингенти на своя територия с бъдещи страни-гаранти, сред които и Русия. В новия проект се говори за съгласието на повечето страни-гаранти, като не споменава Русия.

Лавров представи изтеглянето на руските войски от районите на Киев и Чернигов като жест на добра воля, на който Украйна отговорила с провокацията в Буча.

Той заподозря Киев в опит за протакане на преговорите.

„Киевският режим се контролира от Вашингтон и неговите съюзници, които подтикват президента Зеленски към продължаване на бойните действия.“ 

 
Източник:БНР
 
Снимка: Стоп кадър
 

#Сергий Лавров #войната в Украйна #Буча #Русия #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници