Сърбия се разочарова от ЕК, настояла да признае Косово

Сърбия се разочарова от ЕК, настояла да признае Косово
Премиерът на Сърбия Ивица Дачич се разочарова от исканията на Европейската комисия, посочени в публикувания в сряда доклад за напредъка на страната по пътя към членството в ЕС. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът на Сърбия Ивица Дачич се разочарова от исканията на Европейската комисия, посочени в публикувания в сряда доклад за напредъка на страната по пътя към членството в ЕС.

Настояването на ЕК Сърбия да спазва „териториалната цялост на Косово" може да сложи край на диалога с Косово, вместо да помогне за подновяването му, предупреди Ивица Дачич, цитиран от сръбски медии и БГНЕС.

„Аз съм разочарован от това съобщение. Може би щеше да е по-честно да поискат от Сърбия да признае Косово, отколкото да признае неговия държавен суверенитет," заяви Ивица Дачич на пресконференция.

Той все пак уточни, че разочароващата формулировка в действителност не се съдържа в доклада на ЕК, а в друг документ на ЕС, без да разкрива кой точно документ има предвид.

Сръбският премиер отбеляза още, че ще поиска от еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле, който трябва да пристигне на посещение в Белград, да каже дали „териториалната цялост" представлява ново условие за Сърбия и подчерта, че страната смята поставянето на нови условия за неприемливо.

„Ние не можем да помогнем на Прищина да завърши едностранно обявената си независимост. Ако тази формулировка е неправилно интерпретирана от нас, ще сме готови да продължим диалога с Прищина," заяви Ивица Дачич.

Той изрази изненадата си от липсата на разбиране към усилията на Сърбия да се присъедини към ЕС и да нормализира отношенията си с Косово.

В своя доклад, представен в Брюксел, ЕК не препоръчва предоставянето на Сърбия на дата за започване на преговорите й за членство в ЕС. Вместо това докладът препоръчва Сърбия да подобри отношенията си с Косово.

#Сърбия #ЕК #ЕС #членство в ЕС #Ивица Дачич #премиер на Сърбия #Косово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите