Защо преди Великден имаме цветна неделя, пепелна сряда и бяла събота

Защо преди Великден имаме цветна неделя, пепелна сряда и бяла събота
A A+ A++ A

Великден е основно празник, свързан с щедра трапеза, боядисване на яйца и накрая състезание кое яйце ще се окаже биячът след мощни опити за разбиване на всяко в ръцете на членовете на семейството.

Великден обаче е и най-важният християнски празник, който отбелязва последните дни от живота на Исус Христос. Кулминацията е Страстната седмица, която следва 40-дневния период на поста. Тя е напомняне за живота, осъждането и смъртта на Исус Христос. Знаете ли цветовете на всеки ден и защо не трябва да се мръщите в сряда?
За обичаите в седмицата преди Великден в миналото и защо отделните дни са наричани по определен начин разказва чешкият информационен сайт dama.cz.

Син понеделник

По време на Синия понеделник според традицията църквите били украсявани в синьо и лилаво. Основното значение на този ден е, че е за почивка и свободно време. Всяка работа е била забранена в този ден и не се провеждали никакви церемонии. Името произлиза от немското blau, което в превод означава не само син, но и неработоспособен или пиян.

Жълт вторник

След почивния ден е време за щателно домакинство, което навремето се е провеждало в жълт вторник. Освен че се изчиствал целият дом, това е имало и символика - премахването на цялата мръсотия в живота. В този ден цялата къща се помита, чистят се паяжините, измиват се прозорците. След това слънчевите лъчи могат отново да огряват стаите. Затова и на вторника е дадено името “жълт”. В християнството жълтото означава Божията светлина и вечността.

Пепелна сряда

В Пепелната или още Грозната сряда почистването продължава с прочистването на комините от сажди. В миналото хората са вярвали, че така прогонват всички зли духове от дома. Но това е и денят, в който Юда предава Исус и го продава за тридесет сребърника. С това е свързано и суеверието, че който се намръщи на този ден, ще бъде грозен през останалата част от годината.

Зелен четвъртък

На този ден свещениците носели зелени одежди, а стопанките трябвало да изметат къщите си преди изгрев-слънце и да изнесат боклука. Хората излизали с дрънкалки, за да изгонят символично Юда. Но този ден от Страстната седмица е известен с това, че на него е била последната вечеря на Христос. Затова на него всеки трябва да хапне по нещо зелено - чесън, коприва, спанак, зеле. Според вярванията тогава, който ги изяде е щял бъде защитен от ухапвания от змии и насекоми през цялата година. На добитъка трябвало да се даде прясна вода, за да бъде здрав през цялата година.

Разпети петък

Разпети петък е ден на тъга, мир и строг пост. Денят на разпятието на Исус Христос. На този ден жените често тръгват към потока, защото водата на Разпети петък е трябвало да носи красота и свежест. На разпети петък в църквата не се служи литургия, вместо това хората се молят на Божия гроб.
Според суеверието не трябва да се пере на този ден, защото изпраното ще бъде напоено с кръвта на Христос. Не е позволено и да се копае. Нищо не може да се вземе назаем, тъй като материята може да бъде омагьосана и да внесе лош късмет в къщата. Разпети петък се смята за ден на чудесата, когато планините се отварят и се отказват от своите съкровища, предназначени само за чисти души.

Бяла събота

Най-накрая идва Бялата събота, което означава край на поста. Наречена е бяла по името на дрехите, носещи новото кръщение. Всяка къща и сграда е трябвало да бъдат пометени с нова метла, за да не попадат насекоми в нея. Следобед също било обичайно в селото да се преследва Юда, когото хората обвинявали за всяко зло. Накрая според традицията костюмът на Юда се изгарял. Най-важното събитие в нощта на Великден е литургията в чест на Възкресението Господне.

Великденска неделя

Великден е време на веселие и празник. Литургията е в дух на радост, пеят се великденските псалми и гори голяма украсена свещ, която се запалва като символ на току-що възкръсналия Христос. Според традицията на този ден всеки трябва да облече нещо ново. Дълговете също се опрощават и не се изисквал робски труд. Млечните продукти и месото се връщат на масата. Стопанките са изпекли козунаци и великденски агнета като напомняне за жертвата на Исус Христос.

Червен Велики понеделник

В миналото яйцата са били боядисвани в червено, поради което и великденският понеделник често е бил наричан Червен. Забавленията са неизменна част от него, а хората даже са искали и ръка.

Източник: 24 часа

#Великден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници