Децата в яслите ще гледат телевизия 10 минути седмично

Децата в яслите ще гледат телевизия 10 минути седмично
A A+ A++ A

Децата над 2-годишна възраст в детските ясли ще могат да гледат електронни устройства с видеодисплеи и телевизия само с образователни цели, но не повече от веднъж седмично до 10 минути.

В детската градина пък времето пред телевизор може да е най-много два пъти седмично по 10-15 минути за деца от 3-5 г. За деца от 6-7 г, максимумът е два пъти седмично по 15-20 минути.

Това предвижда промяна в Наредба 26 от 2008 г. на здравното министерство. Предложението е на министър проф. Асена Сербезова, пише “Сега”.

Промените в наредбата са дълго чакани от родители и неправителствени организации. Особено поради факта, че според съществуващата разпоредба в яслена група задължително трябва да работи медицинска сестра на смяна, заедно с детегледачка (има и изискване за педагог, но един на 60 деца).

По данни на Антонина Кенова от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система, 61% от медицинските сестри в детските градини са над 60 г.

По думите ѝ, това се дължи на първо място на остарялата наредба (няма логика за здрави деца да се грижи медсестра), която според нея следва да се разшири и с други специалисти. Например – педагози, логопеди, психолози, хора, учили за ранно детско развитие.

Проектът на МЗ действително разширява кръга “заради големия недостиг на специалисти с висше образование по специалностите медицинска сестра и акушерка”, но само до лекарски асистенти и фелдшери.

Това, според мнозина, няма да реши проблемите.

Сред другите промени в наредбата е изискването за директор на детска ясла. Такъв може да бъде лице с професионална квалификация лекар, медицинска сестра, акушерка, лекарски асистент или фелдшер ( с професионален опит не по-малко от 1 година). Това също не се нрави на доста родители, според които директорите следва да имат и педагогически опит.

#ясли

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници