Плевнелиев: Референдумът не освобождава политиците от отговорност

Плевнелиев: Референдумът не освобождава политиците от отговорност
Най-напред държавният глава ще обсъди формулировката на въпроса за референдума с БСП, а по-късно в петък му предствоят срещи с ГЕРБ, ДПС, Синята коалиция и „Атака“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Целта на референдума за АЕЦ „Белене“ не е да освободи политиците и институциите от отговорност за проектите на България за милиарди, заяви президентът Росен Плевнелиев.

На „Дондуков“ 2 започнаха политическите консултации за въпроса за референдума.

Най-напред държавният глава ще обсъди формулировката с БСП, а по-късно в петък му предстоят срещи с ГЕРБ, ДПС, Синята коалиция и „Атака“.

„Референдум по конкретен инвестиционен проект носи допълнителна опасност. Моята позиция е, че както е формулиран в момента въпросът, е некоректен“, коментира Росен Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

В събраната от БСП подписка за иницииране на референдума е посочен въпросът „Желаете ли да се развива ядрената енергетика в България чрез проекта АЕЦ „Белене“?.

Президентът посочи, че в тази формулировка фигурират два въпроса, което е объркващо за гражданите.

„Отговорите на двата отделни въпроса може да са противоречиви. Някои може да са „за“ развитие на ядрената енергетика чрез нови мощности по принцип, но „против“ конкретния проект АЕЦ „Белене“. Други ще попитат защо обричаме АЕЦ „Козлодуй“ на забвение и обвързваме развитието на ядрената енергетика в България за в бъдеще единствено с проекта АЕЦ „Белене“? Трети ще кажат защо организираме референдум за конкретния проект при положение, че Законът за безопасно използване на ядрената енергетика в чл. 45, алинея първа, изрично посочва, че ядрената централа се изгражда по решение на Министерския съвет“, коментира още Плевнелиев.

Той е убеден, че въпросът трябва да бъде преформулиран, като наименованието на конкретния проект да отпадне.

Според Плевнелиев въпросът би следвало да бъде: „Да развиваме ли ядрената енергетика чрез изграждането на нови мощности?“.

Европейската практика в много държави показва, че са организирани поредица от подобни допитвания и обществените дебати са свързани с бъдещето на ядрената енергетика по принцип, влиянието й върху природата и националната сигурност, обясни още президентът.

Той смята, че провеждането на референдум е подходящо само когато може да се зададе ясен въпрос, на който може да се отговори с „да“ или „не“, и добави, че „от това какъв ще бъде въпросът зависи дали гражданите ще бъдат улеснени в избора си или максимално затруднени“.

От това, допълни Плевнелиев, зависи също дали референдумът ще се проведе бързо и коректно или „ще затъне в юридически схватки, процедури и това ще обезвери хората“.

Според него по формулирането на въпроса и от самия въпрос ще проличи отношението на политическия елит към пряката демокрация и само при правилно формулиран въпрос, каквито и да са резултатите, те ще докажат, че обществото има основна роля в политическия процес на демократична България.

„Референдумът е тест за демокрацията. Първият референдум в демократичната история на България е много важен и дълг на политиците е да се отнесат много отговорно. Този референдум трябва да се проведе в интерес на гражданите. Той ще зададе посоката на бъдещите референдуми“, подчерта държавният глава.

#политически консултации #БСП #АЕЦ „Белене“ #референдум #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници