Барозу: ЕС превръща света в по-добро място, Нобеловата награда е чест!

Барозу: ЕС превръща света в по-добро място, Нобеловата награда е чест!
Председателят на ЕК Жозе Барозу (вляво) получава цветя от норвежкия посланик Атле Лейквол (вдясно) по повод връчването на Нобеловата награда за мир за 2012 г. на ЕС. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу е бил изключително развълнуван от получената от Европейския съюз Нобелова награда за мир, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Барозу заявил, че за ЕС е голяма чест да получи Нобеловата награда за мир за 2012 г., както и за 500-те милиона граждани на Европа, за всички държави членки и всички европейски институции, информира БГНЕС.

„Когато се събудих тази сутрин, не очаквах, че днешният ден ще е толкова хубав“, възкликнал председателят на ЕК.

„Това е основателно признание за един уникален проект, който работи за благополучието на своите граждани, както и за благополучието на света“, допълва Барозу.

„Не трябва никога да забравяме, че в началото Европейският съюз събра нациите, надигащи се от руините на опустошителната Втора световна война, и ги обедини в проект за мир, изграден въз основа на наднационални институции, представляващи общия европейски интерес“, коментира още Барозу.

„Европейският съюз, като се започне с Европейската общност, обедини отново държави, разделени от Студената война, и то около такива ценности като уважението на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, справедливостта, върховенството на закона и зачитането на човешките права“, допълва председателят.

Според него това са и ценностите, които насърчават Европейският съюз, „за да превърне света в по-добро място за всички“.

Днешната награда на Комитета за Нобеловите награди показва, че в тези трудни времена Европейският съюз продължава да вдъхновява държави и народи по целия свят, заяви още Жозе Барозу.

„Днес Комитетът за Нобеловата награда за мир и международната общност отправят много важно послание към Европа — Европейският съюз е голяма ценност, за която трябва да се грижим в името на европейците и в името на целия цвят“, заяви председателят Барозу.

#Нобелова награда #мир #председател на ЕК #ЕС #Жозе Барозу #чест #Европейска комисия #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници