Борисов: Плоският данък остава!

Борисов: Плоският данък остава!
Премиерът Бойко Борисов по време на редовно заседание на Министерски съвет. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Десетпроцентният плосък данък върху доходите няма да бъде отменен, заяви премиерът Бойко Борисов.

По думите му, данъчната стабилност е много важна за инвеститорите и затова не се налага промяна в размера на налозите, предаде БНР.

„Плоския данък неслучайно го въведоха социалистите, защото е несоциален. На практика, след като фирмите биват обложени на базата на 7% влизат данъци в държавата. Така че Станишев, като говори за социална държава, да каже защо са го въвели", коментира премиерът.

Той допълни, че въвеждането на плосък данък „отивало" на ГЕРБ да го въведе и те са щели да го направят, ако е нямало финансова и икономическа криза.

По повод мирното шествие на недоволните от предложенията на военния министър Аню Ангелов промени в системата военнослужещи, премиерът изтъкна, че техните заплати ще бъдат увеличени, но това не е единственият приоритет на държавата.

„По времето на комунизма репресивния апарат на държавата ползваше много привилегии. Приоритетите при нас са образование, здравеопазване, култура, археология, да възстановим спортните бази. В най-голямата криза платихме една от най-добрата транспортна техника, които имат в момента - фрегати, хеликоптери", коментира още Борисов.

В събота евродепутатът от Партията на европейските социалисти Ивайло Калфин заяви, че плоският данък още от въвеждането му не е справедлив данък, защото облага хората с ниски данъци пропорционално много повече отколкото хората с високи доходи.

„По принцип хората с по-високи доходи трябва да плащат по-високи данъци. Так е по целия свят и така е по-справедливо. Защото аз виждам същата дискусия сега и по данъка за лихвите. Пълни глупости се говорят. Включително и от председателя на бюджетната комисия в парламента (Менда Стоянова – бел. р.), и от Симеон Дянков. Казват, че по-богатите ще плащат повече, защото имат повече депозити в банките. Това не е вярно", заяви Калфин.

#плосък данък #БСП #Сергей Станишев #ГЕРБ #министър-председател #премиер #Бойко Борисов #инвестиции #приоритети #мирно шествие #военнослужещи #промени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници