Фандъкова поиска проверка на всички трафопостове в София

Фандъкова поиска проверка на всички трафопостове в София
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Заради взривилия се трафопост в жилищна сграда в Бургас ЧЕЗ – София, ще проверява състоянието на всички трафопостове в столицата, заяви кметът Йорданка Фандъкова.

Според Фандъкова цялата отговорност за състоянието на трафопостовете се носи от електроразпределителните дружества, предадоха БТА и Информационна агенция „Фокус“.

Кметът на София добави, че за столицата това е ЧЕЗ, и изтъкна, че неколкократно се е срещала с представители на дружеството и е поставяла въпроса за сигурността.

В отговор на въпроса за кафенетата, които се намират в трафопостове, Фандъкова коментира, че обществени заведeния може да има единствено в трафопостове, в които няма съоръжения, в противен случай се създава опасност за хората.

По-рано регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че дружеството ЕВН трябва да понесе цялата отговорност за инцидента в Бургас и да поеме всички щети.

Тя уточни, че Законът за устройство на територията позволява само в изключителни случаи изграждане на трафопост в сграда - ако няма друго техническо решение за осигуряване на ток, но за това трябва да има 100% съгласие на всички живущи, както и нотариална заверка на това съгласие.

Павлова уточни, че главните архитекти имат информация какъв е броят на такива трафопостове в градовете.

Предстои да се обсъдят промени в закона, с които да се забрани строителството им, заяви още регионалният министър.

#кафенета #Закон за устройство на територията #министър на регионалното развитие #Лиляна Павлова #Йорданка Фандъкова #кмет на София #взрив #трафопост #Бургас #ЕВН #„ЕВН България“ #взрив в трафопост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино