Борисов се поскарал на държавите, които искали пари от Германия

Борисов се поскарал на държавите, които искали пари от Германия
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов се е поскарал малко на държавите, които само искали пари от Германия, а в същото време не си привеждали бюджетите и дефицитите, сподели сам министър-председателят.

Борисов и неговата партия ГЕРБ взеха участие на 21-я конгрес на Европейската народна партия (ЕНП), който се провежда на 17-18 октомври в Букурещ.

В изказването си през ЕНП премиерът призовава бившите социалистически страни, които наскоро са влязли в Еевропейския съюз да станат като скандинавските държави.

„България доказа, че може с 1.2 % дефицит, извадени от процедурите за свръхдефицит заедно с Германия от Европейската комисия, спазвайки Маастрихтските критерии. Тогава ще събудим уважението на останалите държави, на големите донори. Ако ние се поставим на мястото на германците - непрекъснато да ни искат пари, няма да ни бъде много приятно", коментира Борисов.

Друга тема, която премиерът постави в изказването си, е за европейския прокурор, който да работи по международни разследвания, вместо такива да се правят в отделни държави от ЕС.

По време на посещението на директора на ОЛАФ Джовани Кеслер в София Борисов му обеща да повдигне този въпрос пред ЕНП.

„Поставих като тема по ЕНП – да се работи за европейски прокурор, за да имаме по-мощно обвинение в Европа по трансграничната престъпност: контрабанда, трафик на наркотици и хора и т.н. Това е едно от важните неща, другото е – кохезионната политика", каза още Борисов.

В края на изказването си пред ЕНП българският премиер се пошегува, че на парламентарните избори в страната през 2013 г. ще има „сблъсъка с лидера на българската и на европейската левица".

„Тук хората изобщо не обръщат внимание на такива сблъсъци, които в България се опитваме да си създадем. Изборите са си избори, това е демокрацията. Тук дойде и Саакашвили, призна загубата си на изборите – това е демокрацията: идват едни, връщат се, създават се нови партии", коментира още Борисов.

#пари #ПЕС #ГЕРБ #правителство #министър-председател #Бойко Борисов #ЕНП #избори #парламентарни избори #сблъсък #социалисти #БСП #Европейска народна партия #Партия на европейските социалисти #ОЛАФ #Джовани Кеслер #европейски прокурор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници