Русия: Турция призна законността на товара на сирийския самолет

Русия: Турция призна законността на товара на сирийския самолет
Сирийският пътнически самолет трябваше да кацне принудително на летището в Анкара на 10 октомври вечерта. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турските власти признават законността на товара, конфискуван от сирийски самолет, изпълняващ полет по маршрута Москва–Дамаск, но имат претенции към неговото оформяне, заяви говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич.

Турската страна по принцип не поставя под съмнение легитимността на конфискуваната стока, но има претенции за начина, по който е трябвало да бъде уведомена, каза говорителят, цитиран от РИА „Новости“, предаде БГНЕС.

Сирийският пътнически самолет трябваше да кацне принудително на летището в Анкара на 10 октомври вечерта. На борда му летяха 35 пътници, 17 от тях бяха руски граждани, включително деца.

Турският министър-председател Реджеп Ердоган съобщи, че самолетът е транспортирал стоки с военно предназначение, което е нарушение на правилата на гражданската авиация.

Руската страна заяви, че на борда на прихванатия самолет не е имало никакво оръжие.

Според Москва транспортирането на електротехническо оборудване не противоречи на международните конвенции в сферата на гражданската авиация. Документите за товара са били оформени съгласно изискванията.

„Първоначално прозвучалите изказвания за наличието на боеприпаси на борда са дезавуирани от турската страна“, каза Лукашевич.

Анкара също така съжалява за задържането на руските граждани на борда на лайнера.

„Всичко това се обяснява с извънредната ситуация, закъснялата информация за гражданството на пътниците“, добави говорителят на руското МВнР.

„Едновременно с това, по данни на пътниците, представителите на турските правоохранителни органи са се отнесли грубо с тях. Даже е използвана сила срещу членове не екипажа“, уточни Лукашевич.

Той подчерта, че Москва настоява за подробно разследване на инцидента.

#Москва #Дамаск #Турция #Сирия #Русия #самолет #Анкара #Александър Лукашевич #Реджеп Ердоган #премиер на Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници