5 г. затвор за Бореца, заплашил съдружник с убийство

5 г. затвор за Бореца, заплашил съдружник с убийство
Вальо Бореца бе задържан при специализирана полицейска операция на 26 януари 2012 г. по сигнал за изнудване и грабеж, получен от 40-годишния Димитър Велев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На 5 години затвор при първоначален строг режим присъди Специализираният наказателен съд на Валентин Янев-Вальо Бореца за изнудване и заплаха за убийство.

Делото срещу него за изнудване на съдружник, придружено със заплаха за убийство, бе образувано от Специализираната прокуратура на 24 януари 2012 г. и приключва с присъда на първа инстанция за по-малко от 9 месеца, съобщават от спецпрокуратурата.

Вальо Бореца бе задържан при специализирана полицейска операция на 26 януари 2012 г. по сигнал за изнудване и грабеж, получен от 40-годишния Димитър Велев.

Валентин Янев бе задържан заедно с още четирима души в момент на получаване на сумата от 3000 лв. на ул. „Самоковско шосе".

При последвалото претърсване в колата са открити и иззети две радиостанции и трибандова тапа за заглушаване на радиочестоти, мобилни телефони и СОТ.

У Бореца е намерена и конфискувана сумата от 3000 лв. Той е криминално проявен, регистриран за кражба на автомобил, друга кражба и грабеж, лека телесна повреда, хулиганство и умишлено убийство, отвличане и нанасяне на средна телесна повреда.

Валентин Янев е осъждан два пъти - с лишаване от свобода за 6 години през 1995 г. и за 3 месеца през 2011 г.

Към момента за задържането си той беше обвиняем за незаконно притежание на оръжие и за опит за убийство, за което му е наложена постоянна мярка „задържане под стража", изменена през 2011 г. в „домашен арест".

Акцията на ГДБОП, в която беше арестуван Вальо Бореца, бе озаглавена „Р.А.Л.И.Ц.А" на името на съдия от Софийски градски съд.

Става дума за съдия Ралица Манолова, която е определила мярката за неотклонение на Вальо Бореца от миналата година, която го остави под домашен арест по друго дело.

Името на операцията Р.А.Л.И.Ц.А. е абревиатура от думите – рекет, алчност, лицемерие, изнудване, цинизъм и анархия, пък заявиха от МВР. Вътрешният министър Цветан Цветанов обаче отрече, че операцията е кръстена на съдийката.

Вицепрезидентът Маргарита Попова тогава определи името на полицейската операция Р.А.Л.И.Ц.А. като „част от лошия вкус".

#Валентин Янев #заплаха за убийство #изнудване #специализиран съд #специализирана прокуратура #Ралица Манолова #МВР #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници