Ла Ниня ще действа на климата до края на годината

Ла Ниня ще действа на климата до края на годината
кадър - Евроком
A A+ A++ A

Метеорологичната организация на ООН прогнозира, че феноменът Ла Ниня ще действа до края на годината - за първи път този век в три поредни години, съобщиха Асошиейтед прес и АФП, цитирани от БТА.

Според Световната метеорологична организация (СМО) проявите на феномена, свързан с широкомащабно охлаждане на температурата на повърхността на океана, са се усилили в източните и централни райони на екваториалната част на Тихия океан с ускорение на ветровете през последните седмици.

От организацията обаче предупреждават, че това не означава отслабване на глобалното затопляне.

"Изключително събитие е, че имаме три последователни години с феномена Ла Ниня. Охлаждащото му въздействие временно забавя ръста в глобалните температури, но няма да спре или обърне дългосрочно тенденцията към затопляне", каза генералният секретар на СМО Петери Таалас.

Ла Ниня е естественото циклично охлаждане на части от екваториалната зона на Тихия океан, което влияе върху времето по света обратно на другия феномен Ел Ниньо. Ла Ниня често причинява повече атлантически урагани, по-малко валежи и повече пожари в западната част на САЩ и повече щети по реколтата в централните щати.

 


 

#„Ла Ниня“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?