Зеленска отиде при командирите от Азов в Турция, закараха и семействата им от Киев ВИДЕО

Зеленска отиде при командирите от Азов в Турция, закараха и семействата им от Киев ВИДЕО
Туитър/Олена Зеленска
A A+ A++ A

Освободените от руски плен командири от защитата на „Азовстал" Денис Прокопенко – Редис, Сергей Волински – Волина, Святослав Паламар, Денис Шлег и Олег Хоменко се срещнаха за първи път от месеци със семействата си на територията на Турция, където се намират под протекцията на президента Реджеп Таип Ердоган, съобщи Анадолската Агенция, цитирана от Оффнюз.

Пътуването на семействата беше организирано от началника на кабинета на Володимир Зеленски Андрей Ермак, който пристигна в Турция заедно с първата дама на Украйна Олена Зеленска.

„Свиждането“ е била подготвена със съдействието на турската страна при засилени мерки за сигурност. В хотел на неустановено място, където всичко е подготвено за срещата първо пристигат близките на военните командири, а едва след това довеждат и самите бойци. От видео на интериора с имената на залите за конференции може да се предположи, че мястото е хотел „Шератон“ в Анкара.

„Срещнах се с героите от „Азов“ в Турция, изразих им благодарност за усърдието и издържливостта. Андрей Ермак (началникът на кабинета на Володимир Зеленски) помогна в организирането на среща със семействата им. Това е важен ден, но има още дълъг път. Украйна ще се бори за свободата и завръщането у дома на всеки един човек.“ – написа в профила си в Туитър Олена Зеленска.

В Турция на Прокопенко, Волински, Паламар, Шлег и Хоменко в присъствието на семействата им бяха връчени звездите на „Герой на Украйна“ – най-високото украинско отличие, с което бяха удостоени от президента Володимир Зеленски. Украинският президент поздрави бойците в конферентна връзка от Киев. „Много се радвам, че с вас са вашите роднини и близки. И съм много щастлив, че сте ни такива герои, но най-важното е, че сте живи герои. Това е много важно. Благодаря на всеки от вас. Ще направим всичко да освободим вашите близки и побратими от плен.“

„Битката за Мариупол и всичко, което се случи с нас по време на плена, това е украинско чудо напук на съдбата. Всички прекрасно разбират какво трябваше да се случи с нас. Тук има хора, които знаят какво е руски мъчения и руски плен. И тази награда е награда за нашите воини. Това е награда за нашия украински народ. Аз съм много горд с това, че съм украинец. Това е най-страхотната нация на света. И най-страхотното правителство. И най-страхотните военни.“ – каза в емоционално слово заместник-командирът на полк „Азов“ на Националната гвардия Святослав Паламар.

На 22 септември Украйна успя да освободи от руски плен 215 души. 200 украински военни, сред които и служител на украинското разузнаване под прикритие, запазил легендата си и неразкрит от руснаците до самия обмен, бяха разменени за кумеца на Путин Виктор Медведчук. Петимата командири от отбраната на „Азовстал“ бяха разменени за 55 руски военни. Според международно споразумение, по което страна е и Турция, до края на военните действия в Украйна командирите трябва да останат на турска територия под закрилата на Ердоган.

За извеждането им от територията от Русия беше приложена процедурата на екстракция - юридическа процедура, при която военни се извеждат от територията на противника и се доставят в безопасна зона. Петимата кацнаха в Анкара и, според публикации в украинските медии живеят в специално наета къща под охрана. Единствените, с които ще могат да се срещат са техните близки. Статутът им на "изведени" предполага, че не могат да се върнат на бойното поле до края на бойните действия.



Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници