Руските служби: бомбата за взривения камион е минала през България

Руските служби: бомбата за взривения камион е минала през България
A A+ A++ A

Взривът, използван на Кримския мост, е бил изпратен от Одеса през България, Грузия и Армения, предаде ТАСС, позовавайки се на информация, получена от пресцентъра на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ).

Като организатор на експлозията е посочен ръководителят на украинското военно разузнаване Кирил Буданов.

За участие в експлозията, определена от Москва като терористичен акт, са задържани петима граждани на Русия, трима граждани на Украйна и Армения.

В съобщението на ТАСС се казва, че взривното устройство е било скрито в рула със строително полиетиленово фолио, натоварени на 22 палета с общо тегло 22 770 килограма, и в началото на август е било изпратено от морското пристанище на Одеса в Русе по договор между "Транслогистик УА" (Киев) и Baltex Capital S.A. (Русе).

Товарът е бил прехвърлен от България в пристанище Поти (Грузия), а след това в Армения.

Първоначално руските следствени служби намесиха името на България още в неделя - два дни след експлозията на Кримския мост, като твърдяха, че камионът е дошъл първоначално от България чрез ферибот от Бургас. Вчера обаче официално страната ни, включително чрез ДАНС и премиера Гълъб Донев, категорично заяви, че такъв камион никога не е преминавал през територията ни. Това стана ясно след направени проверки.

#Крим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници