Всеки пети пенсионер в София работи

Всеки пети пенсионер в София работи
A A+ A++ A

секи пети пенсионер в София продължава да работи. Общо пенсионерите в столицата са 327 350 души, а тези с преизчислени пари за продължаващ стаж през 2022 г. са 67 342, сочат данните на Националния статистически институт. Резултатите от тригодишното прилагане на служебното преизчисляване показват траен ръст на работещите пенсионери на фона на спад в общия им брой, допълват от НОИ. Преизчисляването на пенсиите на хората, които продължават да работят, се прави служебно от 2020 г. Ако не е подадено заявление да се пресмята със стаж и доход, зачита се само стажът.

Работа

Една четвърт от работещите пенсионери са в София. Служебно преизчислените пенсии са 67 342, което е почти 23% от общия брой. Пловдив се нарежда след София с 21 527 увеличени пенсии за работа. Следват Варна и Бургас със съответно 15 213 и 13 676 работещи пенсионери, а след това е Стара Загора с 12 402 души. Териториалните поделения на НОИ с малък брой служебно преизчислени пенсии са в Търговище, Видин и Разград.

Сегмент

Инвалидните пенсии поради общо заболяване запазват броя си - 104 821, или почти една трета от общия брой служебно преизчислени. Високият дял на работещи пенсионери с инвалидни пенсии показва, че те се пласират добре на пазара на труда, което се дължи на програмите за заетост в тази група. Преизчислените пенсии за трудова злополука и професионална болест са 1043.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници