Любимата на Путин с имотна империя за 2,5 милиарда рубли

Любимата на Путин с имотна империя за 2,5 милиарда рубли
ТАСС - архив
A A+ A++ A

Над 15 години близки приятели на руския президент Владимир Путин помагат финансово на олимпийската шампионка по художествена гимнастика Алина Кабаева. Разследване на център „Досие“, базирано на данни от Росрегистър, показва, че Кабаева, баба ѝ, майка ѝ и сестра ѝ притежават 10 жилища в Москва и Санкт Петербург, както и терени и вили в Московска област и Сочи. Общата им пазарна стойност е около 2,5 милиарда рубли. Сред щедрите дарители са Пьотр Колбин – приятел на Путин от детството, който подарява на бабата Анна Зацепилина две жилища на „Арбат“ в Москва, Генадий Тимченко – приятел на Путин от 1990-те, смятан за един от ковчежниците му, който се отчита с апартамент в Петербург, а Григорий Баевски – партньор на Аркадий Ротенберг, известен като „брокера на приятелите на Путин“, дава участък в Рубльовка и жилище в Москва. Кабаева ползва и активи, които формално не ѝ принадлежат.

През април The Wall Street Journal писа, позовавайки се на чиновници от САЩ и ЕС, че бившата спортистка нееднократно и задълго отсяда във вила с вертолетна площадка в окръг Колони, на брега на Женевското езеро. Сградите тук са историческа ценност, а стойността им достига 70-80 милиона долара. Проверка на „Досие“ показва, че в района има само една вертолетна площадка и тя се намира недалеч от имението, купено от Генадий Тимченко. Площадката е част от имението, наречена вила Hauterive. Днес това имение е разделено на две части, едната от които бе обявена за продажба през пролетта на 2022 г. за 75,5 млн. долара. Пред „Досие“ имотният брокер, занимаващ се с продажбата, потвърждава, че на терена има вертолетна площадка. По данни на сайта за проследяване на полети ADS-B Exchange от 2016 г. досега тук са кацали пет частни вертолета, като четири от тях са свързани с компанията Swift Copters, работеща главно с клиенти от Русия, пише „Досие“. Събеседник, познат на Кабаева, разказва на изданието, че спортистката ползва редовно вертолет, който я превозва „буквално до прага на дома на Тимченко“ в Швейцария.

След като журналистът задава въпроси за Кабаева на брокера, имотът е свален от продажба. Кабаева вероятно ползва и яхтата „Шехерезада“, която според „Досие“ е подарена на Путин от група руски бизнесмени начело с Тимченко. Путин и Кабаева никога не са потвърждавали своите отношения, а вестник „Московски кореспондент“, който написа за тяхната сватба през 2008 г., бе закрит 10 дни след публикуването на статията, пише retro.bg.


#Владимир Путин #Алина Кабаева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници