Норвегия повишава военната си готовност

Норвегия повишава военната си готовност
A A+ A++ A

Норвегия, член на НАТО, която граничи с Русия в Арктика, ще повиши военната си готовност, заяви днес министър-председателят Йонас Гахр Стор като подчерта, че не е открита пряка заплаха, предава АФП..

"От утре военните ще повишат готовността си в Норвегия", заяви той пред репортери.

"В момента нямаме основания да смятаме, че Русия иска да въвлече Норвегия или която и да е друга държава пряко във войната, но войната в Украйна означава, че е необходимо всички държави от НАТО да бъдат нащрек", добави премиерът.

След нахлуването на Москва в Украйна Норвегия изпревари Русия като основен доставчик на природен газ за Европа.

Скандинавската държва вече повиши сигурността около стратегическите си обекти, след като бяха наблюдавани мистериозни полети на безпилотни самолети в близост до морските ѝ петролни и газови платформи и след подозренията за саботаж на тръбопроводите на "Северен поток" в Балтийско море.

През последните седмици няколко руснаци бяха арестувани в Норвегия за незаконни полети на дронове във въздушното ѝ пространство или за нарушаване на ограниченията за снимане в забранени зони.

Миналата седмица норвежката контраразузнавателна служба обяви и ареста на мъж, заподозрян като руски агент под прикритие, който, според експерти, може да е висш офицер от военното разузнаване ГРУ.

"Трябва да подчертая, че през последния ден или дни не се е случило нищо, което да ни е накарало да повишим готовността си сега. Това е еволюция във времето, която ни накара да предприемем тази стъпка", заяви Стор.

Междувременно министърът на отбраната Бьорн Арилд Грам заяви, че повишената военна готовност ще включва мерки, свързани с логистиката, сигурността на комуникациите и сигурността на военните обекти.

На фона на нарастващото напрежение между Русия и Запада Норвегия вече увеличи военния си бюджет и усилията си в областта на разузнаването в Северна Норвегия, където има обща 198-километрова граница с Русия.

#Норвегия #война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите