Нинова проплака: Сутринта в 7,30 ч. дойдоха вкъщи от Съдебна охрана, искат ме насила

Нинова проплака: Сутринта в 7,30 ч. дойдоха вкъщи от Съдебна охрана, искат ме насила
A A+ A++ A

Двама представители на „Съдебна охрана“ са пристигнали пред дома на Корнелия Нинова тази сутрин в 7,30 ч. Това обяви самата тя на брифинг в Народното събрание. Зад нея на събитието символно застана цялата парламентарна група.

Нинова обяви, че от „Съдебна охрана“ са искали да я отведат принудително. Тя обаче не била вкъщи.

"Днес сутринта в 7,30 ч. в дома ми дойдоха двама униформени от "Съдебна охрана". "Съдебна охрана" по закон изпълнява принудително довеждане. Както знаете, прокуратурата се опита да се намеси във вътрешно-партийните дела на БСП. Отказахме да предадем документи от решения на нашите вътрешно-партийни органи, както и да се явим на разпит, на който да даваме обяснение как и защо сме гласували вътре в партията по време на Национален съвет", припомни Нинова.

Тя неколкократно обясни, че не знае дали случилото се има връзка с вчерашната среща на парламентарната група на "БСП за България" с главния прокурор Иван Гешев. На теза среща прехвърчаха искри между двете страни.

"Вече викат на разпит преброителите в Националния съвет на БСП. Вече ме принуждават за пореден път аз да връчвам призовки на членове на БСП за разпит", възропта Нинова. Не било вярно, че тя им работодател. "Така че няма да изпълня и това указание - да връчвам призовки на членове на Националния съвет, които трябва да обясняват защо Кирил Добрев не е допуснат до заседание на Националния съвет, на което, между другото, той присъстваше. Сезирали сме посланиците на европейските държави. Сезираме Инспектората на Висшия съдебен съвет за действията на този прокурор. Но искам да кажа и нещо друго. Вчера не получихме нито един смислен отговор: кои са политиците, които са получавали пари в чували от КТБ; има ли обвинителни актове, ще се стигне ли до внасяне в съд и до осъдителни присъди за определените от АДФИ и Сметна палата като измами строителство на водопровод в Перник, определените като престъпления изхарчени пари за ремонт на язовири, подадените от нас сигнали отпреди пет години за извършени закононарушения и кражби. Нито един смислен отговор! Но прокуратурата е решила, че през това време трябва да се занимае с вътрешно-партийните въпроси на БСП. Искаме да им кажем: няма да стане така! Преживели сме много опити за вътрешно-партийни преврати. И този няма да им се получи", добави лидерката на БСП.

По думите й всички жалби, подадени от лицето Кирил Добрев, били разпределени на случаен принцип, но попадали в ръцете на един и същи прокурор.

"Изводите оставям на вас", изкоментира Корнелия Нинова.

След въпроси на "Флагман" кой е този прокурор и какво точно са искали от нея от "Съдебна охрана", Нинова каза: "Сутринта не са ме намерили, защото тръгнах по-рано за Председателски съвет. Но аз съм публична. Всеки ден съм тук, всеки ден съм пред вас. Нито се крия. Да дойдат тук и да ме отведат. Няма проблем, не се крия. Но просто днес не си бях вкъщи. Бях вече в парламента. А що се отнася до прокурора, предпочитам да не казвам името му. Нека да не насочваме към личността му. Защото въпросът е принципен. Ако една прокуратура започва да урежда вътрешно-партийни въпроси, с оглед вътрешно-партийни преврати и с оглед овладяване на една партия, за да бъде послушна - няма да стане така. Само задавам въпрос дали днешното действие на "Съдебна охрана" има връзка с вчерашната ни среща с главния прокурор."

На друго питане на "Флагман" - дали Кирил Добрев е бил посредник при номинирането на членовете на ВСС, излъчени от БСП, които гласуват "за" Гешев и са изцяло със статуквото, Нинова отговори: "Не. Не мисля. Не."

# Корнелия Нинова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници