Жестов преводач ще посещава 14 детски градини в София

Жестов преводач ще посещава 14 детски градини в София
A A+ A++ A

На последното си заседание (10 ноември) Столичният общински съвет даде зелена светлина за реализирането на пилотен проект „Хей ръчички“ в 14 детски градини на територията на Столичната община и обезпечи дейностите за следващите 7 месеца с финансиране до 15 000 лева без ДДС.

В студиото на Радио София разяснения за проекта даде вносителят на доклада в СОС - общинският съветник Анна Стойкова (заедно със зам.-кмета Мирослав Боршош).

"Става дума за това, как най-малките глухи дечица могат да бъдат приобщени към тяхното обкръжение най-вече. Проектът предвижда определените 14 детски градини да бъдат посещавани от жестов преводач и глухо лице. Така по достъпен и интересен начин децата да разберат, че има и хора, които са с нарушен слух, да научат, че жестовият език за тях е средството за комуникация", каза Стойкова.

По думите ѝ, инициативата е срещнала одобрение и сред родители, и сред учители. Дори е имало запитване за подобна програма в училища.

Законът за българския жестов език (ЗБЖЕ) e в сила от 6 февруари 2021 година.

От всички общини в България Столичната е първата, която осигурява достъпност при административното обслужване на глухи и сляпо- глухи хора, прилагайки новия закон, подчерта още Анна Стойкова.

С решение на СОС от юни 2021 г. е създаден Консултативен съвет за съдействие и сътрудничество с представители на глухата общност, във връзка с прилагането на ЗБЖЕ (с председател А. Стойкова). Проведени са дискусии, приети са мерки и дейности – например рубрика за глухи и сляпо-глухи лица на електронния портал на Общината; обслужване на място чрез създаване на тристранна онлайн видео връзка между глухото лице, жестов преводач и администратора на гише.

Именно като продължение на дейностите в тази насока е и проектът "Хей ръчички".

#детска градина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници