Плевнелиев: България чака Румъния „да си свърши работата” за Шенген

Плевнелиев: България чака Румъния „да си свърши работата” за Шенген
„Категорично мога да заявя, че проблемът не е в България", посочи държавният глава за казуса с членството на страната в Шенген. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Това, че Европейската комисия насрочи извънреден доклад в края на годината, предопредели нагласата на страните за влизането на България в Шенген, заяви президентът Росен Плевнелиев.

„Категорично мога да заявя, че проблемът не е в България. Но ние сме един пакет и като пакет ще влезем. Двуфазисният вариант за влизане е приемлив за нас и Румъния, но очевидно трябва да изчакаме Румъния да си свърши работата", обясни Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

Според него Европейската комисия е направила голямата разлика в случая, като е насрочила доклада за Румъния за края на тази година, а този за България за следващата.

По повод промените във въпроса за предстоящия референдум за ядрена енергетика Плевнелиев заяви, че е благодарен на политическите партии, че се съобразиха с аргументите, показани от неговата институция.

„Ако Иванчо е решил да се жени за Мария няма защо да организираме референдум. Референдумите не са удобно извинение за политиците да избягат от отговорност", коментира той.

„Призовавам, след като имаме вече въпрос, който е конституционен и приемлив, на българските граждани да се даде максимална информация”, продължи президентът.

Според него дебатът в парламента не трябва да приключи след формирането на въпроса.

„Имаме първия референдум, трябва да бъде успешен, не защото отговорът ще бъде „да" или „не", а защото ще го направим честно към българските граждани. Всички цифри, данни, параметри и мнения трябва да се сложат на масата", заяви държавният глава.

„Аз съм убеден, че дебатите трябва да се случат навсякъде, със сигурност и президентската институция ще бъде активна. Ако видим, че има недостатъчно информирани, със сигурност президентската институция ще даде всичко от себе си. Пълната информация е предпоставка за успеха на референдума", каза още Росен Плевнелиев.

#Европейската комисия #България #Румъния #Шенген #ЕК #Росен Плевнелиев #президент #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Акценти

Инбет Казино