Нинова: Младите до 26 г. трябва да бъдат освободени от данък върху дохода

Нинова: Младите до 26 г. трябва да бъдат освободени от данък върху дохода
A A+ A++ A

БСП и в опозиция, и в управление предлага политики за младите, ще ги предложим отново, заяви Корнелия Нинова в декларация от името на ПГ от парламентарната трибуна.

Странен ден е днес. Много шокови неща се чуха в тази зала. Първо, от ГЕРБ казаха, че нямаме демографска криза и „няма драма“ с демографския въпрос в България. Най-бързо изчезващата нация, с най-висока смъртност, с най-ниска раждаемост, с мнение, на всички експерти и политици, че изчезваме като нация – и днес от „ГЕРБ-СДС“ обявяват, че нямаме никакъв проблем с демографията.

От „Демократична България“ пък тепърва искат да правим анализ какво е състоянието на демографията в България. За десетина минути успях да намеря информация за 43 броя анализи от всякакви институции. Ако имаше повече време, сигурно щях да ги докарам до 100. 30 години правим анализи и стратегии и сега ще направим още един, за да установим, че все по-бързо изчезваме като народ, а вие тук решавате този проблем дори да не го коментираме, камо ли да го решаваме.

Чу се изказване, че левите партии никога не предлагали намаляване на данъци и понятието „ляво-дясно“ – тотално сбъркано. Значи нямаме демографска криза, не знаете що е ляво, що е дясно и кой какво прави в света. „Европейски партии“ твърдят, че никъде в Европа няма такова нещо, въпреки че колегата Гечев даде примери как в Европа се грижат за своите млади.

„Продължаваме промяната“, които „Добър ден“ да им кажеш, казват „Ние сме младите, новото поколение и готините“, но днес не искат да говорим за младежка политика.

Последната теза, която се чу – това било популизъм и сега БСП се сетила за младежка политика. Някои от вас може да са се сетили сега, БСП тези принципи ги изповядва от десетки години. По време на 12-годишното управление на ГЕРБ сме внесли 18 закона, касаещи младежка политика. Това означава последователност по време на опозиция. По време на управлението осигурихме безплатни детски градини, майчинството се увеличи колкото е минималната работна заплата, данъчни облекчения за млади хора, стипендии в училищата и висшите учебни заведения, обвързване на образованието с икономиката чрез стипендии за студенти и след това тяхно задължение да работят във фирмите, за да има икономиката кадри. Системна, принципна, последователна и загрижена за младостта на България политика провежда БСП и в опозиция, и в управление.

А сега, когато не се знае кой е опозиция, кой е управление в тази зала, ние продължаваме да бъдем точно толкова принципни и последователни. Младите до 26 години трябва да бъдат освободени от данък върху доходите. Та нали с вашите гласове приехме безплатните учебници до 12-ти клас? С вашата подкрепа приехме 300 лв. еднократна помощ за децата от 1-ви до 4-ти клас. Какво става днес? Как така до вчера имахме пълна подкрепа по тези социални мерки, дори с пълно единодушие, днес обрат на не знам колко градуса и даже недопускане на въпроса за разглеждани, защото не бил по предмета на законопроекта? Хайде, моля ви се. С процедурни хватки да пренебрегнете един от най-важните въпроси на България – младежката политика, грижата за младите хора, която е хоризонтална – тя е и здраве, и образование, и икономика, и престъпност, ако искате, защото част от тях бягат заради несигурната среда. Това е огромен системен проблем, който изисква дългосрочна и последователна политика, не зависи от конюнктурни хрумвания, не зависи от ретро разговори от преди 70-та година – това е разговор за бъдещето, не за миналото. И изисква в най-висока степен на държавническо поведение и отговорност.

Обръщам се към вашата съвест, помислете какво направихте днес. Защото ще трябва да вземете решение в следващите дни какво правите, тъй като ние, като професионално подготвена партия, като депутати с опит и като последователни хора и политици, тези предложения сме ги внесли между първо и второ четене по удължителния закон на бюджета. Защото така се прави – като предлагаш нещо, предлагаш откъде да се финансира и как да се направи. Това, че днес затворихте темата, не означава, че я затваряте изобщо. Следващата седмица ви призоваваме по закона за бюджета да проведен отговорен и държавнически разговор и да вземем правилното решение за младите хора на България.

# Корнелия Нинова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници