Кои формации подкрепят правителство с мандата на ПП?

Кои формации подкрепят правителство с мандата на ПП?
A A+ A++ A

"Продължаваме промяната" взе проучвателния мандат за формиране на кабинет от президента Румен Радев.

"Разговорът ни с президента беше изключително съдържателен. Основата беше поставена с този проект за решение, който предложихме, и който поставя въпросите върху какво трябва да се концентрираме като национални цели, които да ни обединят, и като задачи, които да свършим заедно, търсейки мнозинство в НС. Това е и най-трудната част от задачата", коментира след срещата с държавния глава акад. Николай Денков, номиниран от ПП за премиер, и допълни:

"За момента имаме 109 народни представители, докато приемането на законите за изпълнение на тези задачи изискват мнозинство. Така че това е истинската дискусия, която предстои. Чувствам се удовлетворен, че разговорът с президента и екипа му беше съсредоточен върху тези задачи, които имаме да решаваме".

Според Денков има шанс предлаганата от ПП декларация да бъде подкрепена:

„Но като се изключи „Възраждане“, която очевидно има съвсем други представи за това как трябва да се развива България, аз очаквам, че ГЕРБ и ДПС почти без изключения биха могли да подкрепят всяка една от тези цели и дейности. Ако бъде подкрепена декларацията, тя ще остане като документ, който обединява всички политически сили оттук-нататък. Ако има такова положително решение, тогава ще търсим състав на Министерски съвет, който да може да изпълни тези дейности със съдържание“.

Днес в 14 часа ПП са поканили всички парламентарни сили да дойдат за обсъждане на текста на декларацията.

Всички усилия са насочени към реализирането на втория мандат, не обсъждаме трети, каза Денков в отговор на журналистически въпрос.

Имена на министри не са обсъждани, дори с „Демократична България“, включително и за ресори. Твърде рано е, подчерта кандидат-премиерът.

Преди това номинираният за премиер акад. Николай Денков обяви пред държавния глава, че приема папката с ясното съзнание, че задачата му е изключително трудна.

"Много хора даже казват, че е невъзможна. Въпреки това ние сме убедени, че трябва да направим всичко, което е необходимо, за да съставим правителство през настоящия мандат", посочи той

Според него са натрупани много проблеми, забавени са много реформи, затова и България се нужда от правителство, което да обединява хората и да решава техните проблеми.

"Дефинираме 4 национални цели, които смятаме, че обединяват хората и политическите формации, и да направим списък от дейности, които ако изпълним през 2023 г., ще се приближим към изпълнението на тези национални цели и ще върнем доверието на хората в политиците. В обсъждането на тези цели и изпълнението им се включиха 3 формации - ДБ, БСП и БВ", допълни Денков.

Дали кабинетът с мандат на ПП ще получи подкрепа и сред ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". На какви отстъпки са готови от формацията на Кирил Петков и Асен Василев в името на това да има кабинет?

#"Продължаваме промяната"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници