Яйцата у нас с най-голям скок в Европа, омлетът ни излиза със 76% по-солен

Яйцата у нас с най-голям скок в Европа, омлетът ни излиза със 76% по-солен
A A+ A++ A

Яйцата поскъпнаха рекордно през 2022 г. Увеличението е със 76% - при средно за Европа с 67%. Подобно голямо увеличение на цените последно е имало през 2011 г., когато бяха премахнати конвенциалните клетки за отглеждане на кокошки. Бяхме свидетели на подобен ръст 2011 г. - тогава причината беше заради премахването на конвенционалните клетки. Това заяви председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов.

"През миналата година имаше рекордно поскъпване на фуражите, електроенергията и горивата - средно със 76%, колкото е и поскъпването на яйцата у нас. Рекорд държи Германия със 106% увеличение. Цените на зърното започнаха да спадат, едва ли ще има голям спад в цената на яйцата. Себестойността на зърнопроизводството е голяма, при изкуствените торове и горивата тенденцията е различна", уточни Гълъбов.

А увеличението на цената на яйцата у нас е по-голямо заради по-ниските цени, от които е започнало. Покрай Ковид пандемията те са били по-евтини заради намаленото търсене и спада в туристите, които са сред големите консуматори. Гълъбов заяви, че цената на яйце при производител е около 32 ст., но в търговските вериги ги купуваме доста по-скъпо.

"Най-търсените яйца от производители са клас А - размери М и L. В търговските вериги са по-скъпи заради доставните разходи. Прави впечатление, че от цената на едро до цената на дребно разликата е доста голяма. Когато яйцата бяха на дребно 15 ст., обяснимо беше да има 50% надценка заради скъпото складиране и транспортиране. Но когато яйцата поскъпнаха - 50% надценка е малко неоправдано", коментира гостът.

Продължаваме да внасяме яйца от Полша, където цените са по-високи от българските.

"Там цените са с 20% по-високи от България. Това не е логично обяснимо. Полските производители вероятно използват практики, за да протектират техния пазар. Ограничават предлагането на местния пазар и всичко, което е в повече, го изнасят. Ние сме любима дестинация на полските производители, имат традиционни отношения с наши дистрибутори, необяснимо защо. Има полски яйца с директни сделки с търговските вериги", каза пред Bulgaria ON AIR председателят на Съюза на птицевъдите.

Родните производители пък изнасяли около 30% от продукцията си. И това им помага да оцелеят.

Поскъпване има и при цената на пилешкото месо. Килограм цяло пиле е 4,30 лв.

#яйца #високи цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай