Колко ще ни струват яйцата за Великден?

Колко ще ни струват яйцата за Великден?

canva

A A+ A++ A

Месец преди Великден проверяваме какви са цените на яйцата у нас. По данни от проучване България е на четвърто място по висока цена на яйцата.

В проучването участват 82 държави, а пред нас са Нова Зеландия, Уругвай и Швейцария. Най-високата цена на дребно за 12 броя яйца е 6,28 евро, а според класацията в България за същата опаковка цената възлиза на 4,61 евро.

„Не мисля, че е така, това трябва да се съобрази с качеството на дадения продукт. Цената на яйцата е 36 стотинки на едро, което е 2 стотинки под нивата от миналата година. Яйцата, които се предлагат на българския пазар, особено тези с българско производство, са с много високо качество“, казва Владимир Иванов, председател на Държавната комисия стокови борси и тържища, предаде bTV.

Според експертите цената се образува от търсенето и предлагането на пазара, а също и от своята себестойност.

„Цената се определя от тази, която ни дава производителя. Всички складове, които продават яйца, не са от първостепенно значение, защото стоката яйца не е основна в нито един търговец. Повечето търговци се занимават с други стоки и затова надценката, която се образува от търговеца, е между 8% и 15% в зависимост от логистиката, която трябва да се направи“, казва Стоян Стоянов от Асоциацията на търговците на храни.

С наближаването на великденските празници цената на яйцата достигна исторически пик в някои държави. Във Франция цената на дребно е 3,71 евро, а в Германия - 2,61 евро за опаковка от 12 броя.

„Инфлацията във Франция е 3%, като се усеща една идея повишение на цените на продуктите в супермаркетите. Цените варират между 15 и 30 цента на яйце. Колкото по-голям пакет си купим, толкова по-изгодно е. Био яйцата са около 50 цента на яйце", казва Димитър Атанасов, който живее във Франция.

В Германия за 10 броя яйца цената възлиза между 1,99 евро за яйца от подови кокошки, отглеждани в клетка, до 2,29 за яйца от свободни кокошки. Ако искаме да си купим кутия с 12 броя, ще ни излезе между 3 и 5 евро в супермаркет.

Въпреки това експертите у нас не прогнозират увеличение на цените за Великден или риск от пандемия при животните.

„Тази година цените на яйцата са благоприятни - с 11,7% са намалели спрямо миналата година. За Великден традиционно търговците винаги правят промоции, за да стимулират продажбите, така че очакваме цените да са атрактивни за потребителите“, казва Ивайло Гълъбов, председател на Съюза на птицевъдите.

„Няма епидемия, която да влияе на качеството на яйцата. Епидемиите са опасни за животните и през последните 10 г. в Европа има сериозни проблеми с инфлуенца по птиците, за който все още се търси правилното решение. Това заболяване обаче влияе на птиците, не на качеството на яйцата“, добави още той.

#яйца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници