Семействата на разменените бебета търсят пари от АГ "Шейново"

Семействата на разменените бебета търсят пари от АГ "Шейново"
A A+ A++ A

Все още няма заведени искове към АГ болница „Шейново“ заради разменените бебета, но имаме предявена претенция и очакваме от лечебното заведение да отговорят положително или отрицателно за финансово обезщетение. Това каза в „Денят започва“ по БНТ адвокатът на едното от семействата Стоян Стойков.

Според него лечебното заведение ще понесе големи щети заради гафа с бебетата.

„Да се търси персонална отговорност в конкретния случай е много сложен вариант. Ако има виновни, които да се докажат с присъда, тогава може да се предявят някакви претенции спрямо тях, но на този етап не", обясни той.

„Това е голяма травма. През този месец, когато работих с родителите, видях всякакви чувства в семейството – тъга, безсилие...“, заяви Стоян Стойков.

"Чух се с родителите, които представлявам, детето е добре, свиква с майка си и тя с него“, добави той.

„Когато ми се обадиха по телефона, бях в УНСС, където имах лекция. Когато ми казаха, че при раждането са сменени децата, ми прозвуча абсурдно. Помислих, че става въпрос за смяна на документи. Поканих ги в офиса. Когато ми разказваха, пак не можех да повярвам. Звучеше ми като история за филм“, заяви юристът.

По думите му за постигнатото споразумение е трябвало да бъдат подготвени и двете семейства.

"Приложихме специфичен подход. Децата са на 4 месеца, съдебните искове щяха да продължат от 3 до 6 месеца, можеше да стигнат и до една-две години, ако една от страните не беше оказала съдействие", допълни адвокатът.

Клиничният психолог д-р Велислава Донкина пък каза в „Тази сутрин“ по бТВ, че оттук нататък ще е много важен капацитетът на родителите, за да могат те да партнират на бебето да се адаптира по-лесно в новата среда.

„Ние сега се фокусираме върху този момент на промяна около четвъртия месец на тези бебета, но всъщност има много неща, които се случват между майката и бебето, още преди то да се е родило. Така нареченото прото ментално развитие започва в още в утробата на майката – във взаимодействието на бебето с нея, в слушането на гласа на майката, в запомнянето на ритъма, на сърцето и на шума, който кръвоносната система на майката създава“, обясни д-р Донкина.

„Има много интересни проучвания, изследвания и наблюдения как това повлиява бебето. Ние сме свикнали да мислим за бебетата като за малки и беззащитни, те всъщност са изключително компетентни“, добави тя.

Според нея е добре семействата да поддържат контакт в бъдеще, ако имат възможност. Нейният съвет към родителите е да разкажат един ден историята на размяната на децата си.

#"Шейново" #Шейново #бебета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници