Нормален живот след рака на гърдата

Нормален живот след рака на гърдата
A A+ A++ A

Повечето жени, диагностицирани с рак на гърдата, са в най-активната част от живота си. Това често са майки и съпруги, дами, заемащи отговорни длъжности в работата си. И един ден животът им се променя коренно – една диагноза преобръща настоящето, разкъсва плановете за бъдещето.

Според специалистите ранната диагностика и навременното адекватно лечение са най-важното за добрата прогноза. Но дори и така, известни са усложнения, които често след излекуването са причина жената да не води нормален начин на живот:

  • Хронична болка
  • Ограничение в движенията
  • Лимфедем
  • Слабост.

Ето защо специалистите са убедени, че грижите за пациента не завършват с края на оперативното и медикаментозното лечение. Необходима е продължителна и системна рехабилитация, включваща физически упражнения за стимулиране на лимфния дренаж на ръката, и евентуално носене на специална еластична стягаща превръзка за ограничаване на развитието на отока.

Важно е да излекуваме рака, но и да осигурим връщане на жената към предишния й начин на живот. Някои оплаквания ще я притесняват и ще отминават, но като цяло тя ще се радва на добро качество на живот.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници