Защо цените на част от стоките в България са по-високи от тези в Западна Европа

Защо цените на част от стоките в България са по-високи от тези в Западна Европа
A A+ A++ A

Цените на стоките у нас продължават да растат. От КНСБ изчислиха, че 2432 лв. са необходими всеки месец за издръжката на тричленно семейство.

"Хората са притеснени. Винаги от бизнеса ще кажат, че цените поскъпват заради енергийните източници. Логистиката също е голям фактор. Но ние смятаме, че е прекалено - цените растат с по-голям темп, отколкото е необходимо. Голяма част от цените в България са по-високи от тези на Запад. Бизнесът предприема буферни зони, което не е редно", заяви председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски.

Според него високите цени се дължат и на потреблението ни. Колкото повече финансираме бизнеса, толкова повече създаваме предпоставка за допълнителна инфлация. При намаляване на потреблението, тогава цената от само себе си ще падне, обясни Майорски.

"Най-често се натъкваме, особено във физическите магазини, на необявяване на съставките на дадени продукти. Потребителите да гледат внимателно какво пише на етикета на дадения продукт. Може да се обърнем към управителя на търговското заведение. Ако не ни отговори какъв точно е случаят, трябва да сезираме КЗП. Трябва да сте сигурен, че сте защитен от страна на държавата. За съжаление, ресурсът на държавата е твърде малък", коментира още гостът на Bulgaria ON AIR.

Майорски отбеляза, че съдържанието на вода в сиренето е доста по-голямо от това, което трябва да бъде. По думите му все повече хора започват да се информират за общите условия на договорите, които подписват. Но все още има такива, които отхвърлят този ангажимент и след това остават разочаровани. За тях следят КЗП и Министерството на икономиката, а АЗП не може да ги предоговаря, разясни гостът.

Според Майорски телекомите използват ситуацията в страната, за да повишат отново цените на абонаментите. Не е нормално това да става едностранно, настоя той. И апелира гражданите да предоговарят вноските по кредитите си, за да не изпаднат в положение, в което не могат да ги погасяват.

Все пак той отчете, че търговците вече са доста по-лоялни към потребителите, които пък са добре запознати с правата си, когато пазаруват от онлайн магазини.

"Няма регулатор при пазаруването в споделените платформи. Когато става въпрос за предварително плащане, веднага трябва да ни светне лампата, че това може да е измама. Възползвайте се от наложения платеж, не пазарувайте импулсивно", посъветва Майорски.

#магазин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай