Проф. Витанов с нови бисери за пандемията: Няма хък, няма мък

Проф. Витанов с нови бисери за пандемията: Няма хък, няма мък
A A+ A++ A

Противоречивият, меко казано, професор от БАН - Николай Витанов, отново "блесна" с култови прогнози за пандемията, гарнирани с бисери в свойски стил:

Кратка информация за пандемията за 14 февруари 2023 г.

Сводките за пандемията ще спрат на 19 март, както вече обявих. Тогава се навършват 3 години откакто се занимавам с това. Напълно стига. Не се притеснявайте, докато свърши зимата, ще имате тази информация. Пък за следващи пандемии други да правят прогнозите. Както знаете - не съветвам никого да се захваща.

За който още не е разбрал – анализът за войната е в отделен пост.

Както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.

Сега по същество.

Днес е празник. Честит празник на кой каквото празнува. То май е така – през деня се празнума единия празник, а вечерта – другия.

Картинката отдавна ви е ясна: налице е достатъчно прогнозируемост и веднъж системата засилена към даден атрактор, тя ще отиде там ако няма достатъчна интелигентен активен елемент, който да и смени траекторията. Виждате – и грипната вълна и ковида се движат по прогнозата и вълните се разминаха. Няма голямо натоварване на здравната система. Атракторът си е стабилен. Прогнозата се реализира.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 211. Започва 8-мия месец в който тая прогноза е вярна. Смятайте какво е спестено на здравната система и данъкоплатците.

След като се изпълни прогнозата, че сценарият Празни болници ще е стабилен 200 дни, броя просто за удоволствие и за да ви покажа, че предсказуемост съществува. А сценарият Празни болници ще си е стабилен и през февруари. И през февруари, посред зима, няма да вадите грешни пари от джоба си за да поддържате излишен капацитет в здравната система. За 7 месеца са спестени десетки милиони, които надявам се, са отишли за други полезни неща.

14-дневната заболеваемост днес е 8.66 на 100 000. Очакването, че няма да има проблем за здравната система, се реализира. Не се учудваме, нали. Стратегията и тактиката работят, изтласкването на Ковида към пролетта действа, а там условията за развитието му ще станат още по-неблагоприятни. Ама как става, ама не може да се направи! Не може ли? Ето, виждате, че може. Прогнозата се реализира. Няма хък, няма мък.

Припомням сценария Празни болници – стабилен при под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Общата обстановка – Ковид вирусът не успява да запали дифузното разпространение И така вече 318 дни след края на извънредната епидемична обстановка. Броим след 300 ей така, за удоволствие. И за да ви покажа какво е стабилен атрактор. Системата ще стои там – няма да има дифузно разпространение. Хайде да видим дали дните ще станат 365. Последните десетина дни ще си ги броите сами, защото сводки тогава вече няма да има. Както виждате, решението за отмяна на извънредната епидемична обстановка беше правилно. И то беше подплатено сдоста сериозни анализи и с правилни прогнози. И добре, че беше слушан този, който правеше правилите прогнози, че имаше и неправилни прогнози и ако бяха слушани те, още някой месец щяхте да сте в извънредна епидемична обстановка. Народът може и да оцени това, паплачта определено няма да го оцени. Нали прочетохте дефиницията на паплач преди няколко дни. Каквото и добро да и направиш, паплачта ще плюе. Защото е паплач.

Така, караме нататък.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 1.03. Над 1.00 е. Заразата се свива, но както ви бе прогнозирано, Ковидът няма да се даде да бъде тръшнат бързо. Тъй, че развитието е според очакванията.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение. Дифузното разпространение на ковида обаче го няма. Няма-а-а- го.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.02

София-град - 0.02

Пловдив - 0.01

Бургас - 0.01

Варна - 0.02

По южните граници

Благоевград - 0.01

Кърджали – 0.02

Смолян - 0.01

Хасково - 0.01

Ямбол – 0.02

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузното разпространение спира или съвсем го няма.

Както се очакваше – няма проблеми. Сценарият Празни болници се очаква да е стабилен и през февруари. Стойностите на индекса са много ниски и ниските стойности са това, което се и очаква в режим на полегата вълна. Стратегията и тактиката, както виждате, работят.

За страната, индексът е 50 пъти под критичната стойност. Дифузното разпространение го няма, клъстерното е на ниско ниво. Развитието е съгласно плана „Полегата вълна“. В Благоевград , Бургас, Пловдив, Смолян и Хасково, индекса е дори 100 пъти под критичната стойност.

Има ли мегдан за притеснение засега? Не – индексите все още имат ниски стойности. Кога да почнем да се притесняваме – ами като стигнат 0.5. Ние обаче си знаем какво да правим – изтласкваме възможността за висока заболеваемост към пролетта със задната мисъл да я посечем там.

Планът за блокиране на разпространението на К-19 чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 318 дни. Ето, не участвам в играта, не влияя на обстановката. Въпреки това обстановката с развива така, както съм прогнозирал и то преди много много месеци. Защо? Защото при пандемиите и епидемиите има прогнозируемост. Гледате, нали, пред очите ви е. Има предсказуемост.

За сведение - индексите в още няколко области

Добрич - 0.0005

Кърджали - 0.02

Кюстендил - 0.01

Ловеч - 0.05

Монтана - 0.01

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Ситуацията е под пълен контрол. Не пускаме дифузното разпространение да се разпали. Във вътрешността на страната обстановката е спокойна. А февруари си върви-и-и-и. Виждате, индексът трябва да се вдигне поне 30, че и повече пъти, за да стигне критичната стойност. В Кюстендил и монтана индексът е 100 пъти под критичната стойност. А в Добрич индексът е 2000 пъти под критичната стойност. Но какво сме днес, ако смея да попитам? Средата на февруари, зарезан или Свети валентин, както му казвате, така да е . 2000 ПЪТИ ПОД КРИТИЧНАТА СТОЙНОСТ. Ясно ли ви е, какво да искате от тези, които ще се занимават със следващите пандемии. Пък тези от Добрич, дето не искат да зарязват лозята, че имало ковид им хвърлете един бой, щото е ясно, че ги мързи и си търсят оправдания.

Обществената система си е набита на атрактор без дифузно разпространение и си стои там и не мърда. Ситуацията е спокойна. Посред зима. Стабилност, предсказуемост, спокойствие – знаете, това е девизът на математическата социална динамика.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Целта на играта е постигната. Мястото на народа е в къщи при ракията, винцето, мезенцето и туршийката, а не в болниците.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 24

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

Под 5 % от критичната стойност- заетостта е много ниска. Практически нулево натоварване на здравната система. В средата на февруари

Текуща заетост неинтензивни легла : 191

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 5000

Под 4 % от критичната стойност. Доста е ниско. Практически нулево натоварване на здравната система в следата на февруари. Добре ги помнете тези неща. Защото неминуемо ще дойдат следващи пандемии и дано тогава да имате някой, чиито прогнози ще се с подобна ефективност. И който ще има собствена методология. Защото да използваш методологията на Витанов – и баба знае. Направи си, направи си сам собствена методология, па давай прогнози със същата ефективност и да ти се сбъдват месец след месец, та цяла година.

А прогнозата за я знаете. Сценарият Празни болници ще е стабилен и през февруари. Защо? Системата е набита в правилния атрактор. Огромната социална система не мърда от предписания и атрактор. Посред зима. Няма-а-а-а, системата не мърда-а-а-а.

Нали се сещате какво ще ви прогнозирам като почне март месец. Сещайте се, сещайте се.

4. Проверка на смъртността. Сведена е сведена до едноцифрено число на ден. Смъртността и през февруари ще е ниска. Внимавайте все пак и се пазете. Къси клечки ще има. Не теглете късата клечка.

5. Заключение от проверката - и днес, 318 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение е на ниско ниво. Прогнозата я знаете – и през февруари, болниците няма да се напълнят.

7. Днес – пак карта на 14 дневната заболеваемост. Празник е – ето, по-добра катра от тази няма. Всичко е на най-ниската ниво на заболеваемост. Пак да питам – не сме ли в средата на февруари? А беше ли ви предсказано много отдавна, че ще е така? Колко милиона разходи са спестени на здравната система и на държавата. Струва ли си да имате някой, който може да прави такива прогнози?

Стабилност, предсказуемост, спокойствие. Математическа социална динамика в действие. Това е положението. Няма мятане насам – натам, няма прекомерни мерки – ден след ден минаваме спокойно през пандемията. Внимавайте с грипа и си карайте спокойно работата. Ковидът и днес е на къса каишка.

Гледате нали. Грипната вълнаи и Ковидът се разминаха. Няма претоварване на здравната система. Насочваме се към приключване на Ковид пандемията. Това е положението.

Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.

#проф. Николай Витанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници