Демерджиев: Няколко тона е помощта за Сирия, ще доставяме периодично и още

Демерджиев: Няколко тона е помощта за Сирия, ще доставяме периодично и още
A A+ A++ A

"Няколко тона е помощта, която е готова и чака да излети. Пращаме палатки, легла и одеяла. Това е първата помощ, която тръгва за Сирия, ще доставяме периодично и още". Това каза за БТА служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев по повод решението на служебния кабинет за предоставяне на хуманитарна помощ на Сирия във връзка с разрушителните земетресения.

"Процедурата започна с разговор с еврокомисаря, който отговаря за бедствията. Той изясни какъв е механизмът, за да може да стигне помощта до Сирия, в случая, тя ще мине през Ливан“, добави Демерджиев.

На въпрос подготвени ли са институциите, в частност МВР и ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", при евентуално силно земетресение у нас, той заяви, че още миналата година е започнало преглеждането на плановете за действие и защита при бедствия.

"Миналата година с встъпването си в длъжност започнахме да преглеждаме плановете за действие и защита при бедствия. Имаше много пропуски. С помощта основно на пожарната бяха консултирани кметове и институции, които са отговорни да поддържат тези планове. В момента мога да кажа, че почти всички планове са приведени в работен вид. Бяха направени тренировки", посочи Иван Демерджиев.

Той коментира още, че за една част от убежищата при бедствия са предприети действия да бъдат ремонтирани, като уточни, че сме много по-подготвени спрямо ситуацията отпреди шест месеца, при бедствия и аварии.

"Очаквам по-малко щети в България, ако има силно земетресение", заяви още министърът, като отбеляза, че у нас от дълго време съществуват правила и нормативи, които предвиждат сградите да могат да понасят сериозни земетресения.

#Иван Демерджиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници