Историк: Путин и Хитлер много си приличат

Историк: Путин и Хитлер много си приличат
A A+ A++ A

Има големи прилики между руския президент Владимир Путин и Адолф Хитлер. Това твърди известният историк Тимъти Снайдер. Според него и двамата лидери притежават фашистки характеристики, а действията им са много сходни, пише германското издание „Фокус“.

След началото на война в Украйна историческите сравнения между Адолф Хитлер и Владимир Путин зачестиха. Досега руският президент многократно беше сравняван с бившия съветски диктатор Йосиф Сталин. Американският историк Тимъти Снайдер обаче вижда някои плашещи прилики между Путин и Хитлер.

Въпреки че други експерти предупреждават, че подобно сравнение е твърде крайно, Снайдер описва руския президент като фашистки лидер в интервю за списание „Шпигел“. Историкът стига до тази оценка въз основа на няколко признака, които според него оправдават напълно едно такова сравнение.

На първо място Снайдер посочва, че Владимир Путин никога не е крил възхищението си от фашисткия философ Иван Илин. В продължение на 20 години руският президент цитира с удоволствие човека, който нарича Мусолини и Хитлер „спасителите на Европа“. Сега философията на Илин е в основата на путинизма.

Според Снайдер обаче има и структурни характеристики, които доказват приликата между Путин и Хитлер. От една страна в Русия волята за могъщество надделява над разума, а от друга - има създаден култ към насилието и незачитането на закона.

Освен това, в качеството си на лидер, Путин винаги е над институциите, не е създал своя партия и няма план за предаване на властта. „Всички тези черти са характерни за фашистките режими“, обяснява историкът.Снайдер подчертава също така, че подобни сравнения с Адолф Хитлер се правят предимно от украинците. Въпреки това е важно да се даде гласност на тази оценка, за да не се изгуби реалистичния поглед върху историята, пише още „Фокус“.

Американският историк е категоричен, че фашизмът и Путин не трябва да се превръщат в тема табу. „Ако не е позволено да се говори за Адолф Хитлер, тогава ние не можем да обсъждаме и други аспекти от фашизма. Казвам само, че има исторически феномен, наречен фашизъм, както има и руски фашизъм“, обяснява още историкът.

Той също така подчертава, че има пълното основание да опише Путин като фашистки лидер, заради използваните от него подходи. Така например, руският президент често залага на теориите на конспирацията – твърди, че Западът иска да унищожи Русия. Начинът, по който Путин нарича украинците „сатанисти“, игнорира международното право и депортира хора, също се определят като фашистки подходи.

„Но не е задължително тази история да се повтаря. В крайна сметка все още има място за маневриране“, обяснява Снайдер. Според него „всеки, който познава историята, разбира опасностите и възможностите, които съществуват“.

„Историята показва, че нещата, които никога не сме смятали за възможни, наистина се случват. Но това ни показва също така, че може да има и по-добри алтернативи”, казва още американският историк.

Хайнрих Август Винклер от друга страна обаче остро критикува сравнението между Путин и Хитлер и се опасява, че нацистките престъпления ще бъдат поставени в перспектива. Винклер не нарича Путин „втори Хитлер“, но вижда „черти от войната на Хитлер в унищожителните действия на Путин в Украйна“.

Кристофър Кларк е на подобно мнение, информира bTV. Той пък обясни в ефира на германската телевизия ZDF, че подобни сравнения между Путин и Хитлер биха довели до задънена улица, тъй като приликите винаги са само ограничени и частични.

#Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници