Статистиката сочи, че китайският TikTok бие по популярност Фейсбук и Инстаграм насред САЩ

Статистиката сочи, че китайският TikTok бие по популярност Фейсбук и Инстаграм насред САЩ
A A+ A++ A

Притежаваното от китайска компания приложение TikTok се оказва не само пряко конкурент на другите, „стандартни“ социални мрежи, но и в Европа и САЩ то вече е изпреварило драстично някогашните гиганти „Фейсбук“ и „Инстаграм“. Това сочат данни, обощени в резоме от експертите от Statista. В Щатите то е завладяло повече от ¼ от пазара, или 26%, в Германия 25%, а във Великобритания 22%.

TikTok, за тези, които все още не знаят, представлява един вид социална мрежа, изкопирана почти едно към едно от предходно подобни приложение – Vine, в която потребителите могат да публикуват кратки видеа. Обикновено ползвана за развлечение, тази „социалка“ в последните месеци се превърна една от основните теми на дискусия в държавите от цял свят, а причините за това са комплексни.

От една страна проблем е, че приложението се държи от китайска компания – такива, несвързани с Китайската комунистическа партия на практика няма. Това води до съмнение, че TikTok като цяло е инструмент на ККП, с който се събират данни от западните страни, които в последното десетилетие се превърнаха в основен „враг“ за азиатската страна.

От друга страна наскоро стана ясно, че алгоритъмът, който се използва в приложението за показване на ново съдържание, е настроен по различен начин за различните региони в света. Така например в Европа и САЩ той „възнаграждава“ пошло поведение у младите, които представляват над 90% от потребителската база, докато в Азия той работи другояче, насърчавайки талантите им и наказвайки откровените „простотии“, с каквито е залято приложението в западния свят.

Има и трета страна – че огромната популярност на платформата за видеосподеляне води до деструктивно поведение сред младите и подрастващите, които се съревновават кой да бъде по-интересен, за да бъде повече гледан с цел престиж или финансови облаги (колкото и малки да са те). Не са единични случаите, при които участвайки в поредното „предизвикателство“ – понякога обективно опасни приумици, младежи биват наранени сериозно. Понякога се стига и до смъртни случаи.

Съвсем не е неочаквано тогава, че в САЩ сериозно обмисляха доскоро приложението да бъде нацяло забранено във всички щати. Дали това ще се превърне във факт, скоро ще стане ясно, но приложението действително е натрупало много негативно внимание в последните месеци и диалогът „за“ или „против“ вече е започнал. Междувременно в България то продължава да набира скорост сред младите и съвсем скоро се очаква да измести дори Инстаграм, който към момента остава неоспорван лидер във виртуалния живот на ученици и студенти.

#TikTok

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници