Психологията на лъжите: Как да разберем кога ни лъжат?

Психологията на лъжите: Как да разберем кога ни лъжат?
A A+ A++ A

Има няколко подхода, които можем да използваме, за да определим дали ни лъжат или не. Някои от тях:

Определете езика на тялото: Един от най-явните начини за определяне на лъжа е да наблюдавате езика на тялото на човека, който говори. Например, ако той/тя избягва очен контакт, като гледа встрани, или често се докосва до лицето си, то това може да бъде индикация за лъжа.

Обръщайте внимание на гласовия тон: Гласовият тон може да даде много идеи за това дали човекът говори истината или не. Например, ако той говори бързо и с нисък глас, това може да бъде индикация, че се опитва да скрие нещо.

Използвайте нестъпчиви въпроси: Ако искате да изясните дали някой ви лъже, можете да използвате нестъпчиви въпроси. Това са въпроси, които не позволяват на човека да отговори с "да" или "не". Вместо това, използвайте въпроси, които изискват повече информация и подробности.

Проверете информацията: Ако получите информация от някой, която ви се струва подозрителна, може да я проверите. Проверете фактите, потърсете други източници на информация и направете собствените си изводи.

Сравнете историите: Ако имате повече от един източник на информация за дадено събитие, можете да сравните историите, за да видите дали съществуват различия в тях. Ако има значителни разлики в историите, това може да бъде индикация, че някой лъже.

Вярвайте на интуицията си: Ако нещо не ви допада или не ви звучи правдоподобно, то вероятно може да е лъжа.

Изследвайте контекста: Контекстът на разговора може да ви помогне да разберете дали някой ви лъже. Например, ако някой обяснява, че е закъснял за работа, защото му се случи нещо неочаквано, но подробностите в неговото обяснение не са съвсем логични или несъответстват с предишни информации, то това може да бъде индикация за лъжа.

Мотивите на човека: Мотивите на човека могат да бъдат индикатор за това дали говори истината или не. Ако имате впечатление, че някой има скрити мотиви за да ви излъже, може да бъде индикация, че не говори истината.

Използвайте техники за детектор на лъжи: Съществуват няколко техники, които се използват за детектор на лъжи, като полиграф и други, но е важно да се има предвид, че тези техники не са напълно надеждни и може да има грешки в тяхната интерпретация.

Бъдете внимателни с обвиненията: Когато обвинявате някого в лъжа, бъдете сигурни в информацията си и дайте възможност на тази личност да обясни своята страна на историята. Трябва да има доказателства, за да може да се обвини някой в лъжа.

Накрая, важно е да се има предвид, че тези методи не гарантират, че ще може да се определи дали някой говори истината или лъже. Комбинацията от няколко метода може да помогне да се направи по-добро сравнение на информацията, която получавате.

#лъжа #детектор на лъжата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници