Обрат! Министър Велкова се самоопроверга: Бългрия не е пред фалит

Обрат! Министър Велкова се самоопроверга: Бългрия не е пред фалит
Стоп кадър/НОВА
A A+ A++ A

Министърът на финансите Росица Велкова отрече държавата да е заплашена от фалит. В интервю за БНТ тя отхвърли коментарите, последвали огласения вчера от самата нея доклад с предупреждения за бюджетния дефицит. Всички твърдения, че това означава опасност от фалит Велкова определи като извадени от контекста, предаде БНР.

"Искам да уверя българските граждани, че няма риск от фалит. Държавата не е фалирала и няма риск! Няма риск и за валутния борд. При условие, че ние следваме една дългосрочна фискална политика, която е в рамките на 3%, тези рискове не са налице. Не може това да е фалирала държава, при условие че ние си плащаме редовно бюджетните плащания, задълженията, пенсиите. Другата седмица ще платим 3 млрд. дълг. Фискалният резерв, след плащането и погасяването на дълга, ще бъде в диапазон от 10 милиарда, така че това не е фалирала държава и няма тези рискове. Тези рискове са при един сценарий, който тъй като сме служебно правителство, ние не трябва да променяме и да правим политика, но в случая предлагаме мерки, за да осигурим фискална стабилност и да се осигурят всички плащания при дефицит от 3%", обясни Росица Велкова.

Сценариите за евентуален фалит бяха очертани в доклад на МФ до Министерския съвет, за който нямало нагласа да става публичен. В сряда обаче изводите му бяха публикувани от няколко медии и часове по-късно Велкова даде пресконференция, на която обяви, че бюджетният дефицит трябва рязко да се съкрати, защото в противен случай има опасност на международните капиталови пазари да не набере необходимия обем дълг, поради което ще се наложи да търси финансиране от Международния валутен фонд.

#Росица Велкова #МФ #фалит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Инбет Казино

Анкета

Какъв е предпочитаният ви начин за придвижване до работа?